Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Pergola

Kertben vagy teraszon, leggyakrabban fából készült, gerendákkal összekötött oszlopsor. Egy nyitott házacska, mely részlegesen ad árnyékot.

A pergola kültéri tartózkodásra készül, gyakran befuttatják növénnyel, illetve vászonnal vagy náddal fedik be annak érdekében, hogy teljes árnyékot adjon, és huzamosabb tartózkodás esetén is kellemes hely legyen az emberek számára.

Az építmény lehet mindegyik oldalán oszlopsoros, lábakon álló, de gyakori az épület falához illesztett pergola is, ez utóbbi csak egy-egy oldalán áll lábakon.

A pergola olykor önmagában álló rácsozat, melyre élő növény vagy nád kerül, ennek célja, az árnyékoláson túl a térelválasztás.

Árnyékos pihenőhelyek kialakításához már több ezer éve is használatos volt a pergola. Azért használjuk még ma is ezt a megoldást, mert praktikus és természetközeli, leggyakrabban környezetbarát. Alapanyaga az esetek túlnyomó többségében fa, ám ma már ötvözött alumínium vagy más fémből készült vázat is alkalmaznak pergola építésekor.

A pergola alapanyaga

A pergola építésének első lépése a tartóoszlopok elhelyezése, majd erre kerülnek a keresztgerendák. Ezután kerülnek fel a tetőelemek, amelyek lehetnek szintén gerendák, illetve élére állított deszkapallók. Ez utóbbi látványosabb, esztétikusabb kialakítást tesz lehetővé.

Régebben szinte minden esetben élő növényt futtattak fel, de ma már a modern technológiának köszönhetően a pergola el van látva valamilyen szabályozható árnyékoló szerkezettel, hogy teljes komfortot biztosítson az ott tartózkodók számára.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Épületbontó

  Régi bontásra ítélt komplett épületszerkezetek elbontását, szétszerelését végzi.

 • Házépítés

  Lakóépület felépítésére vonatkoztatott építési, kivitelezési tevékenység.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Vagyonvédelem, biztonságtechnika

  Információ a családi házban alkalmazható biztonságtechnikai eljárásokról

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Napelem park Kecskeméten, 12 év megtérülési idővel

  A Graboplast Zrt. telephelyén napelem parkot létesít az Alteo Energiszolgáltató Nyrt. projektcége. A tervek szerint a 243 kilowatt névleges teljesítményű beruházás 250 megawattóra termelését közvetlenül a Grabopalastnak értékesítik.

 • Rekordszámban szűnnek meg a cégek Magyarországon

  Az idei év első félévében több mint 16100 céget töröltek a cégbíróságok, ami jó 500-al több mint az eddigi rekord, ami 2010 második félévében volt. Ehhez képest kevesebb cég alakul, így a működő vállalkozások száma folyamatosan csökken.  

 • Mikor nem kell felelős műszaki vezető - fontos változás a jogszabályban!

  Ismét változás történt a felelős műszaki vezető alkalmazását illető kötelezettségek terén, ugyanis 2013. április 19-étől szigorodtak a feltételek.