Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Pénzügyi tervezés nem csak a családi ház felépítésére

Pénzügyi tervezés nem csak a családi ház felépítésére

Sokan esnek abba a hibába, hogy alultervezik a családi ház építésére szolgáló költségvetésüket. Hiszen a reklámokban azt látják, hogy X ft/m2 áron felépül a ház.

Ha jobban megnézzük, hogy ez az ár mit tartalmaz – jó esetben - az épületet kapjuk azon beépített berendezésekkel együtt, amik nélkülözhetetlenek a működéshez. Hogy ezekből mi szeretnénk jobbat? Szebb burkolatot? Komolyabb épületgépészetet? Nos ezek mind-mind növelik az adott m2 árat.

A pénzügyi tervezés további összetevői

Ezen kívül be is kell rendezni a házat. És jó esetben nem úgy, hogy „ami marad”, abból veszünk bútorokat, mert nem ad jó komfortérzetet ha egy új családi házban olyan bútoraink vannak, amelyek nem tetszenek, viszont olcsók voltak.

Egy házat berendezni igényesen a ház árának a fele! Ezt soha ne feledjük el. Ebből az árból persze engedhetünk, ha az igényeinkből is lentebb adunk, de a ház árának 20-25%-át mindenképpen ki kell fizessük bútorokra és egyéb berendezésekre Elég csak belegondolni abba, hogy egy modern konyha ára valahol 800 ezer-1 millió forintnál kezdődik. Tehát máris az eredeti, reklámozott árnál legalább 20%-kal többet kell tervezzünk. Ebben az esetben van egy házunk. De milyen kert tartozik hozzá? Rendezett vagy építési törmelékes? Van-e kerítésünk? A közműbekötések megtörténtek-e? Közműpótló műtárgy megvan-e? (leginkább a szennyvízakna jöhet itt szóba).Ezekre a költségekre a ház árának legalább 10-15%-át számoljuk rá, ha a ház minőségében összhangban levő kertet, kerítést szeretnénk építeni.

Ezekből a becslésekből is látszik, hogy a költségvetésünknek nem csak a családi ház árát kell, hogy tartalmazza, hanem ennél legalább 30%-kal többet, hogy a ház élhető, lakható legyen.  

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

 • Vagyonvédelem, biztonságtechnika

  Információ a családi házban alkalmazható biztonságtechnikai eljárásokról

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.