Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Penészedés

A penész megjelenhet régi épületekben is és sajnos az új családi házakban is. A penész egy gombafajta, amit nem látunk szívesen az épületünkben, max. egyes fajtáit a borospincében vagy a sajton.

Igen életképes, a fa szerkezeteken, vakolaton, csempéken is megjelenhet és a kiirtása vegyi anyagokkal pusztán időleges megoldás, mert úgyis visszatér. A lakásban levő penész egészségkárosító ezért eltávolítása nem várhat. A penész, fegyelmezett gombához méltóan spórákkal szaporodik, és nem nézi azt, hogy éppen kisgyerek van a lakásban. A spórái jelen vannak a légtérben és belélegezzük azokat. Allergiás reakciót, felső légúti megbetegedéseket okozhatnak, de akár a tüdőt is megtámadhatják. Ezért főszabályként építsünk olyan házat, hogy mi jól érezzük magunkat benne, de a penész nem. Így nem is fog beköltözni.

Mivel a penész így is, úgy is jelen van a levegőben mindenhol csak a spóraszáma alacsony, ezért a táptalaját kell megszüntetni, hogy ez így is maradjon. Száraz, megfelelő hőmérsékletű, megfelelően szellőztetett helyen nem lesz penész. Amikor ez az állapot felborul, akkor kialakul a penészedés. Ott fog ez kialakulni ahol a levegő páratartalma lecsapódik egy adott épületszerkezetre. A harmatponti hőmérsékleti értéknél kezdődik meg a kicsapódás. Egy szobában ez jellemzően ott fordul elő, ahol a felület harmatponti hőmérséklete kisebb, mint a szobahőmérsékleten mért harmatpont. Ez lehet pl. egy hőhidas szerkezet, ahol a külső hideg levegő lehűti pl. az áthidalót és ennek belső felületén csapódik le a víz. Ezért fontos, hogy hőhídmentes hőszigeteléssel lássuk el a házunkat. Ez részben tervezői részben kivitelezői feladat. Egy hőkamerás vizsgálat kimutatja a gyenge pontokat és a külső hőszigetelést ki lehet javítani.

A penészedés további okai

A víz kicsapódhat akkor is, ha a páratartalom magas, ez leginkább vizes helyiségekben fordulhat elő. Egy szobában, ha magas a páratartalom, akkor vagy a trópuson vagyunk vagy rossz a helyiség szellőzése. Ezért fontos a megfelelő légcsere biztosítása. Fapados, de működő módszer a gyors, nagy intenzitású szellőztetés, pénztárca kímélő megoldás a hőcserélős szellőző rendszer beépítése. A többi gépi megoldás is jó lehet, egy lakótelepi lakásban kb. 60-80 ezer forintból kiépíthető egy időkapcsolós ventillátorral kombinált ablak résszellőzős megoldás ami a levegő páratartalmát szinten tartja.

Egy új épületnél nagyon fontos, hogy az épületszerkezetek kiszáradjanak és csak a teljes száradás után költözzünk be. Különben lehet akármilyen jó a szellőztető rendszerünk mégis megjelenhet a penész. Ezért szerencsés az építkezést nyáron befejezni, mivel itt a száradás gyorsan végbemegy. Ha a penészesedés kiváltó okát megszüntettük, azaz rendben van a páratartalom értéke a lakásban és nem is hőhidas az épületünk akkor kifesthetünk penészesedést gátló adalékkal dúsított festékkel, hogy a még a falon levő penészt is megöljük. Ez után már csak a gondos épület üzemeltetésen múlik az, hogy penészmentes lesz-e a lakásunk.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.