Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Passzívház, vagy csak energiatakarékos - passzív ház, passzív ház építése, kivitelezés

Passzívház, vagy csak energiatakarékos - passzív ház, passzív ház építése, kivitelezés

Mi is az a passzívház?

A passzívház egy olyan épület, ami megfelel egy számított értéknek, vagyis az éves fűtési igénye nem haladja meg az 15 kWh/m2/év értéket.

Ahhoz, hogy ezt az igen szigorú értéket tudja hozni a ház, már a tervezés során egy komplex szemléletet kell megvalósítani. Egyszerre kell jelen lennie a tetszetős homlokzati megjelenésnek, a megrendelő számára ideális helyiségkapcsolatoknak és az épületfizikai jellemzőknek is meg kell feleljen. Laikusan fogalmazva a házat be kell zárni egy termikus burokba, és a tömegformálásának is optimálisnak kell lennie hőtechnikailag.

Ez egyrészt úgy történik, hogy megfelelően körbeszigeteljük a házat, alul, felül, oldalt, másrészt a megfelelő nyílászárókat, hővisszanyerős szellőzési rendszert és egyéb szükséges épületgépészeti megoldásokat (szolár rendszer), alkalmazunk. Fontos a légtömörség vizsgálata. Ilyenkor „felfújják” a házat és a nyomásnak nem szabad egy megadott érték alá csökkennie. Általában ezen a vizsgálaton buknak el azon passzívháznak szánt épületek, ahol a terv még megfelel a kritériumoknak, de a kivitelezés kevésbé volt szakszerű.

A passzívház előnyei:

 • az olcsó üzemeltetés, legalábbis a fűtés terén. Viszont az épületgépészet árammal működik, tehát az áramszámla némileg magasabb lesz,
 • egy passzív ház nem penészedik,
 • kevésbé környezetszennyező, mint egy hagyományos épület.

A passzívház hátrányai:

 • drágább a kivitelezése, a plusz ráfordítás 10-12 év alatt térülhet meg. Feltéve, ha addig minden extra gépészeti berendezés működik. Ha cserélni kell valamit, akkor a megtérülési idő kitolódik,
 • nagyon gondos kivitelezést igényel,
 • az ablakok nem nyithatóak.

A cikk írója a passzívházak érdemei elismerése mellett inkább a gondos tervezésre szavazna és egy jó hőszigetelésű, A+ energia osztályú családi házra. Az átgondolt épület üzemeltetés mellett a rezsi itt sem elviselhetetlenül magas, viszont egészen egyszerűen a komfortérzethez hiányoznának a nyitható ablakok és zavarna az a már túl mesterséges környezet, amit egy passzívházban teremtünk.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott műszaki ellenőrök Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

  Információ: kivitelező kiválasztása, kivitelezés, ház kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés, építőipari kivitelezés, generál kivitelezés

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

Ajánlott hírek
 • Napelem park Kecskeméten, 12 év megtérülési idővel

  A Graboplast Zrt. telephelyén napelem parkot létesít az Alteo Energiszolgáltató Nyrt. projektcége. A tervek szerint a 243 kilowatt névleges teljesítményű beruházás 250 megawattóra termelését közvetlenül a Grabopalastnak értékesítik.

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.