Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Passzívház

A passzívház olyan épület, mely nem igényel hagyományos fűtési rendszert, tehát kazán vagy bármilyen más fűtőtest alkalmazását, mivel az épületen belül termelődő hő, a benapozásból nyert hő, valamint a földhő hasznosítása révén biztosítják az épületen belüli megfelelő, élhető hőmérsékletet.

A passzívház energiafelhasználása 15 kW/h/nm/év, illetve az ez alatti energiaigény. Ennek biztosításához megfelelő építőanyagokra, megfelelő szigetelésre, továbbá hővisszanyerő légkomfort szellőztető berendezésre van szükség.

Passzívház esetén a hőtermelő egységek a bent tartózkodó emberek, az elektromos berendezések, a földkollektor. A megfelelő hőmérséklet eléréséhez nagymértékben hozzájárulnak a megfelelő üvegezésű és megfelelő nagyságú ablakok, melyek a benapozást teszik lehetővé.

Passzívházak esetében klímaberendezésre sincs szükség, mivel a nyári hónapokban a megfelelő árnyékolási rendszer, valamint a megfelelő szigetelés akadályozza meg az épület helyiségeinek túlmelegedését.

A passzívház hátránya

A passzívház egyetlen hátránya, hogy az építkezés bekerülési költsége jóval magasabb egy hagyományos építkezéssel szemben. Hosszú távon azonban jelentős a költségmegtakarítás, mivel a passzívház üzemeltetése olyan alacsony, hogy hozzávetőlegesen tíz év alatt megtérül a befektetett többlet ráfordítás.

Az ilyen típusú épületnél a nyílászárókat nem lehet nyitva tartani. Ez az első időkben zavarhatja az épület használóit, ám az eddigi beszámolók szerint ehhez igen gyorsan hozzá lehet szokni.

Az egészség megőrzése és az épületszerkezet szempontjából is előnyös egy passzívház, mivel a folyamatos légcserének köszönhetően lehetetlen a penészképződés. Ebből adódóan passzívház élettartama, valamint a szerkezet állagának tartóssága sokkal hosszabb, mint a hagyományos épületeké.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott műszaki ellenőrök Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Lesznek-e még idén új energetikai pályázatok?

  Az előzetes várakozások közepette, nyárra ígérték a lakossági energetikai pályázatok kiírását. A tavalyi évben, rendre a más energetikai pályázatokhoz hasonlóan, hamar elfogytak a keretek, így idén is érdemes gyorsan reagálni azoknak, akik támogatást szeretnének kapni.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.