Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Parkoló

A parkoló olyan terület vagy különálló épület, mely alkalmas arra, hogy egy gépjárművet bizonyos ideig ott lehessen tárolni.

Általában ez a terület az adott épület közvetlen közelében kerül kialakításra, hogy a lakásból könnyen és gyorsan meg lehessen közelíteni. Társasházak esetén igen gyakori, hogy az épület alatt kerül kialakításra egy gépjárművel megközelíthető nagy terület, más néven garázs (mélygarázs), ahol a lakók saját gépjárművüket tárolják.

A parkoló típusai

A parkoló lehet fedett vagy fedetlen, zárható vagy nyitott. A fedett és zárt típusok előnye, hogy megóvják a gépjárművet az időjárás viszontagságaitól, valamint meggátolja, hogy illetéktelen személyek eltulajdonítsák a benne található értékeket vagy magát a gépjárművet.

A parkoló kialakítása különböző komfortfokozattal történhet. A lakásból közvetlenül megközelíthető fedett és zárt garázsok általában rendelkeznek megfelelő hidegburkolattal, valamint fűthetők is. A kényelmi színvonal is a felhasználó igényeitől függ, a parkoló területek kapuja kézzel vagy távirányítással nyitható és zárható.

Közintézmények vagy gyakran látogatott épületek közelében általában található parkoló, ahol díjfizetés ellenében időszakosan tárolható a gépjármű. Ezek a területek személyzettel is rendelkeznek, akik megakadályozzák a járművek eltulajdonítását, illetve megrongálását. A fizetés ellenében használatba vehető parkoló típusok is különböznek egymástól. Olykor csupán egy kerítéssel körbekerített telek a parkoló, legtöbbször azonban fedett, többszintes épület.

Magánházaknál a parkoló kialakítása elsődlegesen aszerint történik, hogy hány gépjármű befogadására kell alkalmasnak lennie, valamint mennyire szükséges óvni a járműveket.

Ajánlott referenciák
Ajánlott cikkek
 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Külső nyílászárók

  Információ az épület külső nyílászáróiról

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

 • Nyílászárók, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró

  Információ a nyílászárókról, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró.

Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Napelem park Kecskeméten, 12 év megtérülési idővel

  A Graboplast Zrt. telephelyén napelem parkot létesít az Alteo Energiszolgáltató Nyrt. projektcége. A tervek szerint a 243 kilowatt névleges teljesítményű beruházás 250 megawattóra termelését közvetlenül a Grabopalastnak értékesítik.

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.