Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Parketta

Hagyományosan keményfa lécekből, lapokból mintásan összerakott padló, mely a lakószobák aljzatának leggyakoribb melegburkolata.

A parketta típusai

Parketta típusok: a hajópadló, svédpadló, egzóta padló, intarzia, hagyományos, csaphornyos, lamella-, mozaik-, ipari-, kétrétegű felületkezelt, szalag-, továbbá laminált parketta. Ehhez a kategóriához sorolják még a bambuszpadlót és a parafa padlót is. Minőségi osztályozás szerint megkülönböztetünk I. osztályú, II. osztályú, III. osztályú és szabvány alatti minőséget.

Alapanyag szerint leggyakoribb a tölgy, cser, bükk, gyertyán, hárs, feketefenyő, lucfenyő, akác és kőris. Ezenkívül rengeteg fafajtát használnak még parketta alapanyagaként, például a juhart, cseresznyét, diót, gesztenyét, valamint a trópusi és más egzotikus fafajtákat.

A parketta rögzítése

A parketta leggyakoribb rögzítési módjai a párnafára vagy vakpadlóra szegezés, ez a legrégebbi és ma is gyakori módszer. Használatos továbbá a ragasztás, valamint az úsztatott fektetés, amely esetében a szilárd aljzatra tett hab alátétre kerül a parketta, majd az elemeket egymáshoz ragasztják vagy csapokkal egymáshoz rögzítik.

A parketta minden esetben megköveteli a felületkezelést, ám napjainkban nagyon sok típus már gyári felületkezelést kap, így kerül az üzletekbe. A felületkezelő anyag lehet lakk, pác, olaj vagy viasz (kombinálni is lehet ezeket).

Napjainkban már padlófűtés fölé is kerülhet parketta, ezekre csak a 14 mm-nél vékonyabb típusok javasoltak, továbbá olyan fafajtát kell kiválasztani, mely nem hajlamos a zsugorodásra.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Burkoló

  Padlók és falak felületének, előregyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Melegburkolat

  Információ a melegburkolatról. Alacsony hővezetési tulajdonságú, ezért meleg hatású burkolat típus, általában lakó helyiségek padlóburkolata céljából.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

Ajánlott hírek
 • Földgáz égetés nanotechnológiával

  A technikai fejlődés az energiahasznosítás hatékonyságát is növelheti, a nanotechnológiának köszönhetően. A módszer segítségével a metán alacsony hőmérsékleten és tökéletesen el tud égni, ezzel a környezetbe is kevesebb káros anyag, és kevesebb üvegházhatást növelő gáz kerül. 

 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!