Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Párkányok

A párkányokról leginkább az ablakpárkány jut az eszünkbe, de párkányt minden olyan helyre lehet építeni, ahol az épületen szerkezeti változás történik. Ez lehet akár lábazati párkány is a fal és a lábazat csatlakozásánál vagy osztópárkány a födém és a felmenő fal csatlakozásánál.

Az eltérő anyagú szerkezetek csatlakozásánál a vakolat megrepedését egyéb módon is meg lehet akadályozni, de ahol vízlefolyás történhet, ott a párkány alkalmazása szerencsés megoldás.

A párkányok anyaga

Az épületen megjelenő párkányok (nem ablakpárkányok) anyaga lehet kemény mészkő, de akár a gránit is. Olcsó megoldás a gipsz vagy a polisztirol hab alkalmazása, azonban ezek szakmailag nem annyira jó megoldások külső térben. Bádogozással, fémlemez szerkezetből is hajlíthatók párkányok.

A párkány szerepe a dekoráción kívül minden esetben a csapadékvíz elvezetése. A kezdetekben pusztán funkcionális okokból építettek párkányokat, később jelent meg ezeknek a díszítő szerepe is. Végülis ez logikus, mert a díszítő elemként használt párkány egy hibaforrás lehet az épületen. A párkányok kialakításának szakszerűnek kell lennie, hogy a vízelvezetésből ne vízrávezetés legyen az épületszerkezetre. A kialakításkor figyelni kell arra is, hogy hőhíd ne keletkezzen a párkány mögötti részen, azaz a hőszigetelés jusson a párkány mögé is. A hőhíd kialakulhat az ablak és a falazat csatlakozásánál is. Ezeken a pontokon a víz is megállhat, pangó víz alakulhat ki. Ez pedig melegágya a penészesedésnek.

A párkányok beépítésénél figyeljünk arra, hogy az ablak elhelyezése után ne várjunk sokat a párkány létesítésével, mert ez megakadályozza azt, hogy a az ablak beépítésénél használt PUR habot a nap kiszárítsa, kiégesse. Továbbá a csapadékvizet is valaminek illene elvezetni az ablak közeléből.  Főleg nagyobb súlyú párkány elemeknél fontos, hogy a rögzítés stabil legyen, ne mozduljon el akkor sem a párkány, ha a háziasszony kiteszi rá a muskátlikat.

Az ablakpárkányok anyaguk szerint lehetnek kőből, műkőből, fából, műanyagból és fémből. E két utóbbi megoldás igen praktikus, az időjárás hatásának ellenálló és könnyen tisztítható. Nyílászárók esetében az adott nyílászáró meghatározza, hogy milyen párkányt/könyöklőt kell alkalmazni (szín, anyag, mélység). A párkányokat kis lejtéssel kell elhelyezni a vízelvezetés miatt.

A párkányt a helyére bepattintják, és általában csavarozással rögzítik, a csavarfejeket el szokták takarni esztétikai szempontból. A méretre vágott párkányokat oldalsó lezáró idommal kell ellátni. Az ablak és a párkány közti kis rést vízzáró tömítéssel kell ellátni.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Műkő készítő

  Cement alapú, kő hatású öntött monolit betonszerkezetek szakembere.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.  

 • Mikor nem kell felelős műszaki vezető - fontos változás a jogszabályban!

  Ismét változás történt a felelős műszaki vezető alkalmazását illető kötelezettségek terén, ugyanis 2013. április 19-étől szigorodtak a feltételek.