Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Párkányfogadó

A párkányfogadó egy toktoldó profil, mely az ablakok tokszerkezetén helyezkedik el. Funkciója a párkány helyes beépítése, illetve a beépítés elősegítése.

A párkányfogadó kialakítása oly módon történik, hogy az alapanyaga megegyezzen a tok alapanyagával – ez lehet alumínium vagy műanyag –, továbbá a szélessége keskenyebb legyen annál. Ez utóbbinak nagy jelentősége van a vízzáró beillesztésekor. Elsődlegesen akkor van rá szükség, amikor a párkány 2 cm vastag, légréteges, továbbá a széleken légzárókkal van ellátva. Magassága elsősorban a párkány helyigényétől függ.

Beltéri párkány

Beltéri párkány, más néven könyöklő, párkányfogadó nélkül is kialakítható, mivel ez nincs kitéve az időjárási viszontagságoknak, a csapadéknak. Valójában a belső párkány elsősorban esztétikai funkciókat szolgál.

Kültéri párkány

Kültéren a párkány és az ablaktok találkozási pontja igen fontos csomópont, mivel kizárólag a helyes beállítás révén érhető el, hogy a későbbiekben ne történjen beázás. A párkányfogadó segít a helyes kialakításban, majd a párkány csavarozással és purhabbal kerül rögzítésre.

A párkányfogadó profil formájában is kapható, ilyen esetben utólag kerül rögzítésre. Kapható azonban olyan nyílászáró, melyre már a gyártás során felkerül a megfelelő kialakítású párkányfogadó, ezzel elősegítve a későbbiekben a párkány kialakítását. Ebben az esetben a párkányfogadó 2 centiméteres helyet biztosít, így szinte az összes univerzális párkány elhelyezésére alkalmas, akár műanyag, akár lemezpárkányról van szó.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Külső nyílászárók

  Információ az épület külső nyílászáróiról

 • Nyílászárók, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró

  Információ a nyílászárókról, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Nem csak vállalkozók figyelmébe. Új jogosulatlan tevékenység.

  Bővült az úgynevezett jogosulatlan tevékenységek köre. Ezt részletesen a 2013. évi XXXIV. törvény tartalmazza. Megjelent a Magyar Közlöny 2013.évi 57. számban.

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.  

 • Energetikai pályázatok felfüggesztése

  A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) felfüggesztette a Környezet és Energia Operatív Program négy pályázatát. Ezek között egy pályázat a megújuló energia témakörben, másik három, az energiahatékonyság körében kínált támogatásokat, összesen mintegy 50,5 milliárd Forint értékben.