Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

A padló hőszigetelései

Ez egy átlagos családi ház esetében leginkább a padlók hőszigetelését jelenti. Ha egészen pontosan betartjuk a vonatkozó rendeletet, akkor elég a talajon fekvő padlót a külső falak körül 1,5 m széles sávban hőszigetelni, azonban szerencsésebb, ha az egész padlófelület alatt hőszigetelünk. Padlófűtés készítése esetén pedig egyszerűen nincs más választásunk.

A talajon fekvő padlók hőszigetelése a vízszigetelés fölé kerül, ezért itt nedvesség hatással nem kell már számolni (használati víz ellen viszont ahol kell, ott a hőszigetelés fölé kell vízszigetelést létesíteni). Probléma a hőszigetelő táblák teherbírásával lehet, mindig az adott funkcióhoz kell méretezni. Másfajta lapokat kell használni egy konditeremben és másfajtát egy családi házhoz. A táblákat egymáshoz szoros ütköztetéssel kell elhelyezni és rá minden esetben technológiai szigetelést kell teríteni, hogy a rá kerülő betonozásból a cementlé ne juthasson be a táblák közé/alá.

A helyiségek kerületén peremszigetelést kell alkalmazni. A hőszigetelére kerülő beton minimális, tényleges vastagsága 5 cm, de szerencsésebb, ha ennél nagyobb, pl.: 7 cm. Ebben az aljzatbetonban mozgási hézagokat kell kialakítani még akkor is, ha a dilatációs elemek a padlószerkezetben nem mutatnak jól esztétikai szempontból.

További hőszigetelések

Hőszigetelni kell még a zárófödémet abban az esetben, ha a felette levő tetőtér nem fűtött. A szigetelések lefektetésekor a padlásfödémre párazáró fóliát kell teríteni, teljes felületében zártan. A padlásfödém hőszigetelésének csatlakoznia kell az ide befutó egyéb épületszerkezetek hőszigetelésével, hogy a széleken ne keletkezhessen hőhíd. A hőszigetelés lehet önmagában járható, azaz nem szükséges további szerkezetet építeni rá, hanem terhelhető. Nem járható hőszigetelő anyag alkalmazása esetében legalább két réteg OSB lapot kell tenni rá, de ez igen vérszegény megoldás. A helyes az, ha min. 5 cm aljzatbetont terítünk rá és ez lesz a járható felület. Ilyen esetben ugyanúgy, mint a padlószerkezeteknél a hőszigetelés és a beton közé technológiai szigetelést kell elhelyezni.

Ha a tetőszerkezet oszlopai, talpszelemenei közvetlenül a födémre vannak ültetve, akkor ezeknek a hőszigetelését is meg kell oldani, mert hőhídként viselkednek.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.