Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Öntözőrendszerek

Ha a csapadékvizet összegyűjtöttük a ciszternákba vagy egyéb módon nyerünk vizet a kertünk öntözéséhez, akkor érdemes egy modern, gépesített öntözőrendszert kialakítani. Ezt magunk is megoldhatjuk, amennyiben egy szakember elkészíti a tervet, de jobb a kivitelezést is olyanra bízni, aki ebből él.

Az öntözőrendszerek megtervezése

A felmérés ott kezdődik, hogy meghatározzuk a vízvételi helyeket. Tudnunk kell a statikus és a dinamikus (áramló) víznyomás értékét és a vízóra méretét. Ezután fel kell rajzoljuk a növényeink helyét és azt a területet, ahol nem szeretnénk öntözni.  A kertet ez után fel kell osztani zónákra, hogy melyik zónában milyen intenzíven szeretnénk locsolni.  Ezzel meg tudjuk határozni azt, hogy az egyes szórófejekhez mennyi víznek kell eljutnia. Ezt követően megtervezhetjük a csőhálózatot, kezdve a gerincvezeték helyével és az ezen elhelyezett szeleposztókat majd innen kiindulva a szórófejekhez vezetjük a csöveket.

Az öntözőrendszert használva időt spórolhat meg, mivel kb. soha nem kell ezzel foglalkoznia. Víztakarékos is, mivel a locsolóval való öntözésnél jóval víztakarékosabb ez a megoldás. A rendszert esőérzékelővel i s fel lehet szerelni, így nem kapcsol be, ha nem muszáj. Az öntözőrendszer vezérlése lehetővé teszi azt, hogy a kert egyes részeit eltérő mértékben öntözzük.

A piacon rengeteg féle típusból lehet választani, de ha minősített rendszert választunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy megfelelően hatékony megoldást építhetünk belőle. Amennyiben kútvizet használunk az öntözéshez, úgy a fúrt kutat engedélyeztetnünk kell. Évi 500 m3 vízhozam vagy napi 1,5 m3 alatt az adott település jegyzőjénél, e felett pedig a környezetvédelmi hatóságnál.

 

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Csatorna

  Épületeknél a víz és szennyvíz elvezetését szolgáló csőszerű építmény.

 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Külső homlokzati munkák

  Információ a családi házon végzendő külső homlokzati munkákról

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Rekordszámban szűnnek meg a cégek Magyarországon

  Az idei év első félévében több mint 16100 céget töröltek a cégbíróságok, ami jó 500-al több mint az eddigi rekord, ami 2010 második félévében volt. Ehhez képest kevesebb cég alakul, így a működő vállalkozások száma folyamatosan csökken.  

 • Tervcafé 2013.01.30.

  A 2013-as év első Tervcaféjára került sor most szerdán. A helyszín a már jól ismert Aqua MART Bemutatóterem, ahol kellemes környezetben lehet beszélgetni a családi házunk terveiről. Meglepetésként az első 15 percben egy rövid bemutatót hallgathattunk meg a központi porszívókról. Elgondolkodtató téma, főleg azoknak, akik nem szeretik a zajt.