Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Nyílászáró

A nyílászáró szerkezetek lehetnek ajtók és kapuk, ablakok, üvegszerkezetek (kirakatok, üvegezett falak), funkciójuk a közlekedés, a természetes világítás biztosítása, valamint a szellőztetés.

A nyílászáró anyaga

Anyag tekintetében a nyílászárók készülhetnek fából, fémből (acélból vagy alumíniumból), műanyagból, illetve ezek kombinációjából. Elsődleges követelmény, hogy légzárók és nedvességzárók legyenek, valamint megoldott legyen a hő- és hangszigetelés. Nyílászáró esetében olykor különleges követelmények adódnak, például fokozott hőszigetelés vagy fokozott hangszigetelés. Egyes esetekben a nyílászáró típusainak tűzbiztosnak, gázbiztosnak, illetve szilánkbiztosnak kell lennie, de ezek lakossági építkezésekkor igen ritka követelmények.

A nyílászáró funkciói

Ajtók és kapuk jellemzői között szerepel az ajtószárnyak száma, a funkció, az alapanyag, a rétegszám, továbbá a nyitásirány.

Az ablakok fő funkciói a természetes világítás biztosítása, a kitekintés és a légcsere lehetővé tétele, védelem a külvilágból érkező szennyeződés és csapadék ellen, védelem az időjárási viszontagságok ellen (túlzott lehűlés vagy felmelegedés), továbbá védelem a zajszennyezés ellen. Működésük szerint lehetnek felnyílók, bukók, emelkedők, billenők, forgók és tolóablakok.

A fő funkciókon kívül egy nyílászáró egyéb kikötéseknek is meg kell, hogy feleljen. Olykor akadályoznia kell a belátást, valamint kívül kell tartania az illetéktelen személyeket. Esztétikai szempontok is szerepet játszanak a nyílászáró kiválasztásakor, továbbá a használat során az is fontos, hogy könnyen tisztán tartható legyen.

A nyílászáró olykor rendelkezik hozzá csatlakoztatott kiegészítő szerkezettel, leggyakrabban valamilyen árnyékolástechnikai megoldással.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Nem csak vállalkozók figyelmébe. Új jogosulatlan tevékenység.

  Bővült az úgynevezett jogosulatlan tevékenységek köre. Ezt részletesen a 2013. évi XXXIV. törvény tartalmazza. Megjelent a Magyar Közlöny 2013.évi 57. számban.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.