Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Nyaraló

A nyaraló olyan építmény, amely a lakóépületnél kevesebb funkcióval rendelkezik, alapterülete kisebb. Időszakos használatra van kialakítva, elsődlegesen pihenésre, nyaralásra használatos.

A nyaraló típusai

Típusa szerint a nyaraló lehet síkvidéki, hegyvidéki, vízparti (tópart vagy folyópart), lejtős terepi. Rendeltetése szerint lehet nyári használatra kialakított vagy nyári-téli használatra alkalmas (pl. horgásztanya vagy vadászház).

Egy nyaraló szerkezeti kialakítása egyszerűbb, mint az átlagos lakóépületeké, gyakran természetes anyagok kerülnek felhasználásra. Nyaraló tervezése és építése során sok esetben a kisebb bekerülési költség elve mérvadó, éppen a nem állandó ott-tartózkodás okán. Mivel a nyaraló leggyakrabban csak nyári időszakban használatos, ezért hőszigetelése minimális, a nyílászárók szimpla üvegezéssel rendelkeznek, valamint a fűtés is oly módon van kialakítva, hogy az ideiglenes használatra alkalmas legyen.

A biztonsági szempontok normál mérték szerint vannak kialakítva, olykor meghaladják egy átlagos lakóépületét, mivel nem jellemző az állandó ott-tartózkodás. Ebből adódóan betörésbiztos nyílászárók kerülnek beépítésre.

A nyaraló felosztása

Nyaraló esetében a helytakarékosságnak nagy szerepe van, ezért a felosztási igények valamelyest átalakulnak a lakóépületéhez képest. Az előszoba általában elmarad, a nappali összetett funkciójúvá válik, a konyha helyett főzőfülke kerül kialakításra. További igénymódosulás tapasztalható a fürdőszoba tekintetében, mely gyakran zuhanyfülkeként kerül kivitelezésre, továbbá a hálószobák nem folyosóról, hanem a központi lakótérből nyílnak.

Nyaraló esetében a terasz és az épület körüli terület hangsúlyosabb szerepet kap, mint egy átlagos lakóépület esetében, sok esetben a terasz alapterülete megegyezik a beltér alapterületével.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Vagyonvédelem, biztonságtechnika

  Információ a családi házban alkalmazható biztonságtechnikai eljárásokról

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Napelem park Kecskeméten, 12 év megtérülési idővel

  A Graboplast Zrt. telephelyén napelem parkot létesít az Alteo Energiszolgáltató Nyrt. projektcége. A tervek szerint a 243 kilowatt névleges teljesítményű beruházás 250 megawattóra termelését közvetlenül a Grabopalastnak értékesítik.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.