Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Növények a ház körül

A telkeken bizonyos százalékban zöldfelületet kötelező tartani, tehát kertre szükségünk lesz még akkor is, ha lebetonoznánk mindent. A legalapvetőbb növény a kertben a gyom, viszont ennek nem örülünk, és jó esetben irtjuk. Ami már örömet is okozhat nekünk az a fű. Nem úgy okozhat örömet, hanem a látványa…

El kell döntenünk, hogy mennyi időt szeretnénk a fű gondozásával tölteni. Ha keveset akkor hívjuk gyepnek, ha sokat akkor pázsitnak. A gyep ugyanis a kevésbé gondozott fűszőnyeg, a pázsit meg nagyobb odafigyelést igényel. Ha itt nem szeretnénk megállni, akkor számtalan variációs lehetőség nyílik meg előttünk. Mivel rengeteg fajta virágot, bokrot, fát választhatunk, konkrét ismertetőbe nem mennénk itt bele.

A növények telepítése

A telepítésnél követendő elv, hogy közvetlenül a ház mellé ne ültessünk olyan növényt, aminek később nagy gyökérzete fejlődik ki, mivel a ház alapját ez károsíthatja. Továbbá ha ez egy magas növény, pl.: egy fa, akkor a tetőre hulló levelek eltömik az ereszcsatornát. Másrész meg senki se szereti, ha a házára esetleg fa dől rá. Amennyiben oldalhatáron álló övezetbe építkeztünk, úgy esélyes, hogy a szomszéd épülete is a telekhatáron van. A növénytelepítésre előírás nincs, de azt tudnunk kell, a szomszéd az épületét a mi telkünkről karbantarthatja. Ehhez néha állványozni is kell és egy állvány a közlekedési úttal együtt 1,50 m-es távolságot lefoglal. Így ha egy szép tujasort ültetünk a szomszéd ház fala mellé, ami 10 év alatt megnő akkor fájó veszteség lenne, ha a szomszéd kivágatná azokat, mivel nem fér oda a házához. Ezért javasolt ezt a 1,50-es távolságot csak füvesíteni vagy olyan egynyári növényekkel beültetni, amikért nem annyira kár.

Szintén okos dolog úgy telepíteni a különböző magasságú növényeket, hogy azok egymásnak ne árnyékoljanak be. Az ültetés során az adott növény speciális igényeit vegyünk figyelembe, és ha kell akkor a talajt alakítsuk ki olyan kémhatásúra a növény környezetében, amit az kedvel. A növények a ház védelmi rendszerébe is beletartozhatnak, mivel a kerítésen belülre ültetett tüskés bokor sor is visszatartó erő lehet az alkalmi tolvajnak.

A kertünkbe nem csak dísznövényeket, hanem haszonnövényeket is ültethetünk. Ez mindenképpen javasolt is, a háztáji gazdálkodás reneszánszát éli, miért ne termeljünk meg magunknak azt, amit könnyen és kis energia befektetéssel megoldhatunk. Másrészt meg a gyerekeinknek is nagy élmény ez, és nem fognak úgy felnőni, hogy azt se tudják, hogy hogy néz ki egy paradicsom palánta.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Külső nyílászárók

  Információ az épület külső nyílászáróiról

 • Vagyonvédelem, biztonságtechnika

  Információ a családi házban alkalmazható biztonságtechnikai eljárásokról

Ajánlott hírek
 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Építési engedély szükséges a napelemek, napkollektorok felszereléséhez?

  A 2013. január 1-től hatályba lépett jogszabályok szerint a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelése építési engedélyezési eljáráshoz kötött. Ez a szabályozás nehezíti a beruházási és megtérülési okokból egyébként is lassan terjedő napenergia felhasználás ezen lehetőségének kihasználását.