Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Nettó alapterület

A nettó alapterület az építmények esetében azt a területet jelöli, ahol az élettér adott az épület használója számára – ami lakhatásra és más tevékenységek céljára felhasználható.

A nettó alapterület egy olyan számadat négyzetméterben kifejezve, melybe nem tartoznak bele a falak, kémények, oszlopok. Olykor úgy határozzák meg, hogy az a terület, ahová vízszintes burkolat fektethető. Az építési vállalkozók erre az adatra vonatkozóan szoktak árajánlatot adni, hiszen lakhatás szempontjából a leendő felhasználók ezekkel a méretekkel tudnak tervezni.

Nettó alapterület szempontjából is megkülönböztetjük a hasznos területeket, amelyek az 1,90 méter belmagasságú vagy annál magasabb területeket jelentik. Régebben nettó alapterület tekintetében a vakolatlan alapterület volt a meghatározó, építészek főként ezzel a számadattal számoltak, ám a későbbiekben az átruházások, továbbá az értékbecslés során ez problémákat okozott, hiszen ott többnyire burkolt, vakolt felületekkel lehetett a tényszerű méreteket kiszámolni.

A bruttó alapterület és a nettó alapterület közötti különbséget több tényező határozza meg, elsősorban a falak vastagsága, a tartószerkezeti rendszer, az alaprajzi elrendezés (helyiségek mérete és darabszáma). Általánosságban elmondható, hogy a nettó alapterület hozzávetőlegesen 20%-kal kevesebb, mint a bruttó érték. Fedett teraszok esetén ez az érték 25%-ra módosulhat.

A terasz, erkély, balkon, lodzsa, fedett terasz méreteit általában 50%-os arányban számolják a nettó alapterület adatokhoz, de ezek beszámítása a mai napig igen vegyes képet mutat.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Házépítés

  Lakóépület felépítésére vonatkoztatott építési, kivitelezési tevékenység.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Napelem park Kecskeméten, 12 év megtérülési idővel

  A Graboplast Zrt. telephelyén napelem parkot létesít az Alteo Energiszolgáltató Nyrt. projektcége. A tervek szerint a 243 kilowatt névleges teljesítményű beruházás 250 megawattóra termelését közvetlenül a Grabopalastnak értékesítik.

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.