Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Napkollektor szerelő

Napkollektor szerelő

A napkollektor szerelő olyan épületgépészeti berendezéseket épít be és helyez üzembe, melyek a napenergia felhasználásával közvetlenül képesek vízmelegítésre és fűtésre hőenergiát előállítani.

A napkollektor szerelő épületgépészeti szakember, aki kifejezetten a napenergia hasznosítására szolgáló berendezésekre specializálódott. Ezeket a szerkezeteket szükség esetén elkészíti, a kész berendezéseket beépíti, beüzemeli, karbantartja, szükség esetén javítja.

Új építmény esetén a napkollektor telepítéséhez szükséges vezetékezéseket már az építés folyamán beépíti, valamint a tetőre kerülő tartószerkezetek is az épület építési és szerelési munkálatai folyamán készülnek el.

A napkollektor szerelő elsődleges feladata a beépítés előtt az adott épület megfelelő hőszigetelésének ellenőrzése, szükség esetén biztosítása. Ellenkező esetben a berendezés üzemeltetése révén nem érhető el a kívánt hatékonyság.

A napkollektor további feladatai

A napkollektor szerelő elvégzi a szükséges épületgépészeti munkálatokat, az általános csőszerelési feladatokat. Gondoskodik a megfelelő puffertartály kiválasztásáról és beépítéséről. Elhelyezi és beépíti az adott síkkollektort vagy vákuumcsövet, valamint rögzíti a kollektort. A napkollektor hőcserélő közege lehet folyadék vagy levegő (légkollektor). A hőcserélő közeg áramlása a csőrendszeren keresztül történik (fűtőkör), ennek vezetékezése, bekötése is a napkollektor szerelő feladata. A hőcserélő közeg áramoltatása szivattyúval vagy ventilátorral történik, ezek beépítését is a napkollektor szerelő végzi el.

A rendszer beépítése után a napkollektor szerelő feltölti a rendszert a hőcserélő közeggel, beüzemeli a berendezést, szükség esetén elvégzi a javításokat.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Fűtés

  Épület belső helyiségének, huzamos emberi tartózkodás céljára történő felmelegítését és melegen tartását szolgáló tevékenység.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Gáz helyett fatüzelés

  Információ a gáz helyettesítésének lehetőségeiről

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Lesznek-e még idén új energetikai pályázatok?

  Az előzetes várakozások közepette, nyárra ígérték a lakossági energetikai pályázatok kiírását. A tavalyi évben, rendre a más energetikai pályázatokhoz hasonlóan, hamar elfogytak a keretek, így idén is érdemes gyorsan reagálni azoknak, akik támogatást szeretnének kapni.