Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Műszaki vezető

A műszaki vezető az építési és szerelési munkákat felelősséggel irányító személy, a kivitelező megbízottja, vagyis az ő érdekében jár el.

A kivitelező egyes szakterületekre, meghatározott tevékenységekre külön képesített szakembert kérhet fel, hogy ellássák a műszaki vezető feladatait. Ezért egy építkezések akár több felelős vezető is részt vehet a különböző részfolyamatokban.

Minden olyan építési és szerelési kivitelezésnél kötelező a műszaki vezető részvétele, mely engedélyköteles, akár építésről, akár felújításról van szó. Jelenléte nélkül csak olyan korszerűsítési vagy helyreállítási munkálatok végezhetők, melyek során az építmény tartószerkezete nem változik, illetve teherbírására semmilyen hatással nincs az adott munkafolyamat.

A műszaki vezető feladatai az építkezés során

A műszaki vezető végzi a szakmunkák megszervezését, irányítását, biztosítja a szakszerűségüket, továbbá biztosítja, hogy a minőségi és biztonsági előírások be legyenek tartva. Oly módon irányítja a teljes építési és szerelési folyamatokat, hogy az előzetes kivitelezési tervek megfelelően megvalósuljanak.

A szakmai és minőségi követelmények mellett a műszaki vezető felelőssége, hogy az előírások be legyenek tartva. Idetartoznak a munkavédelmi, a tűzvédelmi, a környezetvédelmi, a közegészségügyi és a természetvédelmi előírások. Ehhez kapcsolódóan a műszaki vezető gondoskodik arról, hogy a szükséges vizsgálatokat – talajmechanikai vizsgálatokat vagy mintavétellel történő minőségi vizsgálatokat – elvégezzék. A műszaki vezető részt vesz az átadás-átvételi eljárásban, és ő teszi meg a szükséges nyilatkozatot, hogy minden a kivitelezési tervek szerint készült el.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

  Információ: kivitelező kiválasztása, kivitelezés, ház kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés, építőipari kivitelezés, generál kivitelezés

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

Ajánlott hírek
 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Munkavédelmi bejelentési kötelezettség

  Akár kivitelező vagy, akár építtető jó tudni, milyen szabályok vonatkoznak az építési tevékenységgel összefüggő munkavédelmi bejelentési kötelezettség terén. Az építtetőre háruló különféle bejelentési kötelezettségeken túl, azonban a kivitelezőnek is vannak feladatai! A különféle hatóságok által kiszabható bírságok mellett az sem kedvez egy építkezésnek, ha a tervezett folyamatot szabálytalanság miatt a hatóság leállítja, így több okból is célszerű az előírásoknak időben eleget tenni.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.