Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Műszaki ellenőr

A műszaki ellenőr a megrendelő helyszíni képviselője, aki ellenőrzi és elősegíti a kivitelezést, továbbá biztosítja, hogy betartsák a jogszabályokat, előírásokat és szabványokat, továbbá kivitelezési dokumentációt készít vagy készíttet.

Ma már nagyon sok esetben a műszaki ellenőr jelenléte kötelező. Családi házak építése során abban az esetben, ha a kivitelezést több vállalkozó kivitelező végzi.

A műszaki ellenőr feladatai

A műszaki ellenőr az összes kivitelezési folyamatot figyelemmel kíséri és ellenőrzi, beleértve a munka szakszerűségét, az engedélyekben foglaltak betartását, a járulékos építmények biztonságos használatát. Feladatai közé tartozik az összes szükséges felmérés végrehajtásának ellenőrzése, a kivitelezés során szükséges dokumentáció elkészítésének ellenőrzése. A készülő dokumentációban a műszaki ellenőr feltünteti a hibákat, hiányosságokat, továbbá biztosítja, hogy a dokumentáció, például az építési napló, minden esetben az építésügyi hatóság rendelkezésére álljon.

A műszaki ellenőr folyamatosan ellenőrzi az elkészült munkálatok minőségét, a beépített alapanyagok mennyiségét és minőségét. Amikor tervváltoztatásra van szükség valamilyen okból, akkor javaslatokat tesz az építtetőnek a megoldásra.

A műszaki ellenőr a pénzügyi elszámolásokat is ellenőrizheti, továbbá a teljesítési igazolásokat is ő állítja ki, valamint részt vesz az átadás-átvétel, birtokba adás folyamatában.

Egy épület létrehozásának folyamatában semmilyen körülmények között nem folytathat aktív tevékenységet a műszaki ellenőr, sem szakértőként, sem kivitelezőként, sem anyagbeszállítóként, sem az építési és szerelési munkálatok során. Az összeférhetetlenségi szabályok ezt tiltják.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott műszaki ellenőrök

Tarr Edit

műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető, energetikai tanúsító díjmentes ajánlatkérés » bemutatkozás, referenciák

Kiss Tibor

szakági ép.gép. és vill. műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető díjmentes ajánlatkérés » bemutatkozás, referenciák
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

Ajánlott hírek
 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.