Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Műkő készítő

A műkő készítő sablonok segítségével előre meghatározott formájú, kőzúzalékot és kőport tartalmazó egységet gyárt cement kötésben.

A műkövet a faragott helyettesítésére használják, mivel előállítása gyorsabb és olcsóbb, felhasználási területe igen sokrétű. Sok esetben a műkő készítő szakemberek egy-egy területre szakosodnak. Ipari, építkezési és díszítési célokra is készít formákat a műkő készítő, leggyakrabban be is építi őket. Ellenkező esetben a kész formát a kőműves építi be az adott helyre, vagy szerkezetbe beépítéssel, vagy felületre ragasztással.

A műkő felhasználása

A műkő leggyakoribb fajtája a cementalapú műkő, amelyet tömörítenek vagy préselnek, speciális adalékanyagokat adnak hozzá, ezáltal tartós lesz és fagyálló. A fagyállóságra szükség van, hiszen leggyakrabban szabadtéri elemek készülnek belőle. Gyakori felhasználási területe a sírkő, térkő, korlát, párkány, lépcső, lábazat, oszlop, könyöklő, melyeket a műkő készítő készít el.

Abban az esetben, amikor díszítőelem készül belőle, a felületét a műkő készítő fényesre csiszolja, így esztétikusabb látvány érhető el. Amikor olyan elemek készülnek belőle, amire az emberek rálépnek, akkor a műkő készítő valamilyen technológiával csúszásmentesíti. Ilyen alkalmazott technológia általában lépcsők esetén a stokkolás, térkő esetén durva, szemcsés felületet képeznek, így biztosítják a csúszásmentességet.

A műkő készítő végzi az összes munkálatot ezzel kapcsolatban, a sablonok elkészítésétől a végleges forma kialakításáig. A beépítést szükség szerint végzik el, de olykor a helyszíni munkálat már a kőműves feladata.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Lábazat

  Információ a lábazatról. Az épület alsó, terepsík fölé nyúló falazattal összefüggésben kialakított szerkezeti része.

 • Párkányok

  Információ a családi házban előforduló párkányokról

Ajánlott hírek
 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.  

 • Energiatudatosság a szakma oldaláról az ÉMSZ pályázat tükrében

  Az ÉMSZ, az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége idén új szekcióban, "energiatudatos épületburok" néven is meghirdette nívódíj pályázatát.