Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Mozgólépcső szerelő

A mozgólépcső szerelő a gépi mozgatású lépcsőket és mozgójárdákat üzemeli be, tartja karban és javítja.

A hagyományos lépcsőknek ez a gépesített változata, amelyet motor mozgat, főként közösségi területeken fordul elő, lakás céljára épített házban igen ritka. Célja a szintkülönbség könnyebb áthidalása lift nélkülözésével. Haladási sebessége általában 30 méter/perc, különböző rendeltetésű mozgólépcsők esetében ez eltérő lehet.

A mozgójárdákat is a mozgólépcső szerelő üzemeli be és szükség esetén javítja. Ezeknek a járdáknak a működési elve nagymértékben hasonló a lépcsőkéhez. A különbség közöttük a kialakításban rejlik, nem képes ugyanakkora szintkülönbséget ugyanolyan alapterületen áthidalni. Főként közösségi helyeken, bevásárlóközpontokban alkalmazzák, illetve a magánszektorban olyan házaknál, ahol sok melléképület található egymástól nagy távolságra.

A mozgólépcső szerelő további szakterületei

A mozgólépcső szerelő további területéhez tartozik a korlátliftek kialakítása, amelyek magánházak esetében gyakoribbak. Elsősorban mozgáskorlátozott személyek számára készülnek annak érdekében, hogy a szintek között képesek legyenek közlekedni. A korlátlift hozzávetőlegesen 1 négyzetméter nagyságú felhajtható lap, melyet a mozgólépcsőhöz hasonló motor működtet. Ennek beüzemeléséhez és javításához mozgólépcső szerelő szakember szükséges.

A mozgólépcső szerelő végzi el az elektromos hálózatok kiépítését, valamint a kábelszerelési feladatokat. A mozgólépcső szerelő feladata a biztonsági berendezések beépítése, mint amilyen a zuhanásgátló, az ütköző, a kötélfelfüggesztés, a különböző biztonsági zárak. A mozgólépcső szerelő üzembe helyezi, üzemben tartja, rendszeresen ellenőrzi és szükség esetén javítja a fenti szállítási rendszereket.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek Ajánlott hírek
 • Lesznek-e még idén új energetikai pályázatok?

  Az előzetes várakozások közepette, nyárra ígérték a lakossági energetikai pályázatok kiírását. A tavalyi évben, rendre a más energetikai pályázatokhoz hasonlóan, hamar elfogytak a keretek, így idén is érdemes gyorsan reagálni azoknak, akik támogatást szeretnének kapni.  

 • Változás az építési termékek beépítési előírásaiban

  2013. július 1-től hatályát vesztette az építési termékek megfelelőség igazolásáról szóló jogszabály. Magyar Közlöny: 2013.61. sz. Ezzel megszűnt a 3/2003. (I.25.), melyet a 109/2013 (IV.9.) Kormány rendelet módosított.  

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Nem csak vállalkozók figyelmébe. Új jogosulatlan tevékenység.

  Bővült az úgynevezett jogosulatlan tevékenységek köre. Ezt részletesen a 2013. évi XXXIV. törvény tartalmazza. Megjelent a Magyar Közlöny 2013.évi 57. számban.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.