Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Monolit vasbeton

A monolit vasbeton egy tömbből való épületelem, illetve szerkezetelem, mely a helyszínen készül vasalással, zsaluzat segítségével. Ezáltal válik megfelelő vázszerkezetté, mely teherhordó és terhelhető.

A monolit vasbeton típusú vázszerkezetek alkalmazása közel egy évszázada terjedt el, mivel akár tizenöt emeletes magasságig is érdemes ezt a megoldást alkalmazni. Szilárd, tartós, továbbá a legkevésbé rezgésérzékeny szerkezetet biztosítja.

A monolit vasbeton elkészítéséhez zsaluzat szükséges, ez adja meg a formáját. A zsaluzat lehet nagytáblás zsalurendszer, valamint lehet egyedi zsaluzóanyag.

A monolit vasbeton terhelhetősége

Monolit vasbeton elkészítése során a vasalás, a méret, valamint az anyagminőség adja meg a szerkezeti elemek teherbírását, ezért ennek kiszámítása előzetes statikai tervezőmunka. Magasabb épületek esetén a vázpillérek keresztmetszetét növelik lefelé, ám nem ez az egyetlen megoldás a tartószerkezetek megerősítésére. Sokkal jobb megoldás a monolit vasbeton terhelhetőségének növelése érdekében a vasalás mennyiségét növelni, valamint a beton minőségét fokozni, így a méret változtatása nélkül növelhető a terhelhetőség.

Főbb épületi vázelemek, melyek monolit vasbeton alkalmazásával készülhetnek, az oszlopok és pillérek, gerendák, mellvédtartók, konzol elemek, födémek, homlokzati elemek.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a monolit vasbeton szerkezeteken kívül megjelentek az előre gyártott vázszerkezetek is. Akár a zsaluzat típusát vesszük figyelembe, akár a vasbeton típusát, mindig az a megoldás kerül felhasználásra az építkezés során, mely műszakilag és gazdaságilag egyaránt indokoltabb.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.