Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Monolit beton szerkezetek

A monolit beton megfelel az épületszerkezetekkel támasztott főbb követelményeknek úgy mint mechanikai szilárdság, tűz és zajvédelem, állékonyság. Igen tartós építőanyag, az egész épület élettartamán át megőrzi a fizikai tulajdonságait, amennyiben a környezeti hatások nem változnak jelentősen ahhoz képest, amikor megtervezték az adott szerkezetet.

A monolit beton előállítása

A betont jellemzően cementből, vízből és adalékanyagokból állítják elő. A cement megköti a vizet, cementpépet képez. Ez a szilárdulás során keménnyé, kőszerűvé válik. A betonszerkezetek tulajdonságait az adalékanyagok nagymértékben befolyásolják. Amire nekünk egy családi ház építése során szükségünk lehet, az a fagyálló beton és a vízzáró beton.

A beton különböző minőségben kapható, illetve készíthető. Az alábbi tulajdonságait szokták megadni minőségként: nyomószilárdság, szemcsenagyság, képlékenység.

Egy példában ez így néz ki: C16-24/K. Azaz a nyomószilárdsága 16 N/mm2 (28 napos korban mért nyomószilárdság), a legnagyobb szemcsenagysága 24 (a 4 mm szemcsenagyságú alatti betont habarcsnak nevezzük), a K pedig azt jelenti, hogy képlékeny. Betonoknál meg szokták még adni a cement tartalmát, a víz/cement tényezőt, és a friss levegő tartalmat térfogat %-ban, és környezeti osztályba szokták sorolni. Azaz, hogy milyen környezeti hatásnak milyen mértékben áll ellen. A szükséges beton minőséget mindig statikai kiviteli tervben kell meghatározni, tartózkodjunk a helyszíni rögtönzéstől.

Javaslom, hogy a helyszíni betonkeverést is csak a minimálisan szükséges mértékig végezzük el, és a nagyobb épület szerkezetekhez (alapozás, lábazat, födém) transzportbetont rendeljünk, amit a helyszínre már bekeverve szállítanak. A C12-es szilárdságú betont már lehet pumpálni, így a bedolgozása könnyű és gyors. Általánosan elmondható, hogy -5 fok alatti hőmérsékleten már ne betonozzunk.

Monolit beton szerkezetek a házban

A monolit beton (vasbeton) szerkezetek leginkább a következők lehetnek egy családi ház esetében: alapozás, gerenda, áthidaló, födém, lépcső, esetleg fal. A monolit beton szerkezetek alkalmazása teherhordó szempontból indokolt (pl.: kis keresztmetszetű pillér, amit téglából nem lehetne kifalazni). Vannak olyan építési rendszerek, pl.: Prokoncept, amelyek teljesen a betonból való építkezésre alapulnak. Ezeket nem tisztünk megítélni, hogy jobbak vagy rosszabbak a hagyományos szerkezeteknél, ezt bízzuk a tervezőre.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Födém

  Az épület falait áthidaló szilárd, többnyire vízszintes teherhordó szerkezet, mely az alatta lévő mennyezet és a felette lévő szint padlója közötti rétegekből épül fel.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Külső homlokzati munkák

  Információ a családi házon végzendő külső homlokzati munkákról

 • Lábazat

  Információ a lábazatról. Az épület alsó, terepsík fölé nyúló falazattal összefüggésben kialakított szerkezeti része.

 • Műkő készítő

  Cement alapú, kő hatású öntött monolit betonszerkezetek szakembere.

 • Párkányok

  Információ a családi házban előforduló párkányokról

 • Redőny reluxa szerelő

  Ablakok, erkélyajtók külső illetve belső felén futó árnyékoló szerkezetek kivitelezője.

Ajánlott hírek
 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építési engedély szükséges a napelemek, napkollektorok felszereléséhez?

  A 2013. január 1-től hatályba lépett jogszabályok szerint a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelése építési engedélyezési eljáráshoz kötött. Ez a szabályozás nehezíti a beruházási és megtérülési okokból egyébként is lassan terjedő napenergia felhasználás ezen lehetőségének kihasználását.