Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Módosítások, változtatások építés közben

Módosítások, változtatások építés közben

Ez két csoportra bontható, az építési engedélyhez kötött változtatásokra és azokra, amik engedély nélkül elvégezhetők. 

Az építési engedély módosításának szükségessége

Építési engedély módosítás szükséges minden olyan változtatáshoz, amely tartószerkezetet érint. Ez lehet akár annyi is, hogy egy ablakot nagyobbra szeretnénk csináltatni és nagyobb áthidalót építünk be a falba. Nyilván meg lehet próbálni elsumákolni a kisebb változtatásokat, de ezeket kiszúrhatja az építésfelügyelet, aki a kivitelezési munkákat ellenőrzi és az építéshatóság is a használatbavétel engedélyezési eljárás során megtartott szemlén.

Ha van az építkezésnek felelős műszaki vezetője és műszaki ellenőre (előbbi kötelező mindig), akkor nekik hivatalból jelezni kell azt, ha egy eltérés engedélyhez kötött. Azonban ezek annyi plusz munkát (új tervlapok készítése, új építéshatósági eljárás, illeték befizetése) jelentenek, hogy ezeket kerüljük el. Ha egy épületnek kivitelezés közben kell módosítani a tartószerkezetét, akkor ott valami már a tervezés fázisában el lett rontva. Ezért fontos, hogy már az építési engedélyes tervbe legyen bevonva lehetőleg az összes szakág, különösen a tartószerkezeti tervező.

Építési engedély nélkül végezhető módosítások

Az építési engedély nélkül elvégezhető módosítások közé tartozik minden, ami nem érint tartószerkezetet, pl.: a válaszfalak arrébb helyezése, színezés módosítása (nem műemléki vagy helyi védett környezetben). Ezek a módosítások maximum azt hozhatják magukkal, hogy a gépészeti/elektromos vezetékek máshol fognak futni. A kivitelezős közben ezeket a változtatásokat a felelős műszaki vezeti/műszaki ellenőr/tervező egymással egyeztetve jól tudják kezelni. Azért minden változtatás pénzbe kerül és időveszteséget is jelenthet, ezért hacsak nem fontos kerüljük el ezeket is.

Ajánlott műszaki ellenőrök

Tarr Edit

műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető, energetikai tanúsító díjmentes ajánlatkérés » bemutatkozás, referenciák

Kiss Tibor

szakági ép.gép. és vill. műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető díjmentes ajánlatkérés » bemutatkozás, referenciák
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

  Információ: kivitelező kiválasztása, kivitelezés, ház kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés, építőipari kivitelezés, generál kivitelezés

 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Burkoló

  Padlók és falak felületének, előregyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Lakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

Ajánlott hírek
 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Százezrek élnek lakhatási bizonytalanságban hazánkban

  A magyar lakosság lakhatási feltételei évről évre nehezedtek, derült ki a Habitat for Humanity Magyarország jelentéséből. Ennek fő okai a következőkben keresendők. 2012. évben a háztartások kiadásaik között a lakhatás finanszírozására a család jövedelmének 27%-át kellett fordítsák, ami nemcsak önmagában véve magas, de 1,5 % -kal több az 2011. évi adatokhoz képest.

 • Mi a helyzet az energetika pályázatok terén?

  2013. év végéig viszonylagosan magas, mintegy 6-7 milliárd forint áll rendelkezésre energetikai pályázatok támogatására, tudhattuk meg nemrég  Vámosi Gábor, az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség igazgatója nyilatkozatából.

 • Növekedés az építőiparban

  A tavaszi hónapok építőipari statisztikai adatai bíztató számokat mutatnak. A növekedés már márciusban egy tized híján 10 % -kal haladta meg a tavalyi adatot, ezzel  2005 óta a legmagasabb eredményt produkálva.

 • Mikor nem kell felelős műszaki vezető - fontos változás a jogszabályban!

  Ismét változás történt a felelős műszaki vezető alkalmazását illető kötelezettségek terén, ugyanis 2013. április 19-étől szigorodtak a feltételek.