Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Mikor költözzünk?

A megfelelő válasz erre, amikor olyan szinten készen van az épület, hogy leülünk a fotelbe, bekapcsoljuk a tv-t és az ablakon keresztül már látjuk a kertben, hogy kezd nőni a fű.

A használatbavételi engedélyt a települési jegyző adja, de ő csak azt vizsgálja, hogy az épület készen van-e engedély köteles építési munkák folynak-e még, rendeltetésszerűen és biztonságosan használható-e az épület. Megnézi, hogy a főzés, tisztálkodás, fűtés lehetősége adott-e, a bekötött közművek működnek-e. A tereprendezésnek olyan mértékben kell készen lennie, hogy balesetveszély nélkül lehet közlekedni a telken és előtte a közterületen. Viszont ez az állapot még közel sem jelenti azt, hogy valóban komfortosan tudjuk használni az épületet.

Első és legfontosabb tényező a majdani penészesedés elkerülése érdekében, hogy hagyjuk kiszáradni az épületet. Ha készen van, eszünk ágába ne jusson rögtön bútort cipelni bele. Járjunk oda, hagyjuk nyitva a nyílászárókat és szellőztessünk sokat. Ha jókor kezdtünk el kivitelezni és minden a terv szerint haladt, akkor most vagy kora ősz van vagy nyár. Késő őszre, télre, kora tavaszra sose hagyjuk a befejezést, mert az időjárási körülmények nem kedveznek az épület száradásának. Erre legalább a ház elkészülte után 1 hónapot hagyjunk, ez idő alatt tényleg ne költözzünk be és utána is fokozott figyelemmel biztosítsuk a légcserét. Persze a korábban beépített anyagok kiszáradása korábban elkezdődik, tehát lesznek olyan épületszerkezetek, amelyekből az építési víz pár hónapja folyamatosan távozik vagy már ki is száradtak. Szerencsés esetben erre van beépített gépészeti megoldásunk, de ha mi szellőztetünk, akkor nézzük bent a páratartalmat erősen és amint szükséges nyissunk ablakot. Kb. 1 évig kell erre fokozottan figyelni.

Amennyiben nagyon ráérünk be se költözzünk addig, amíg ez a technológiai száradás be nem következik. Tehát a ház elkészülte után még legalább 7-8 hónapot hagyjuk úgy és csak a karbantartásról (temperáló fűtés stb…) gondoskodjunk. Közben persze a parkosítást elvégezhetjük és minden egyéb kültéri munkát. Ez az ideális eset, amikor tényleg úgy költözhetünk be a házunkba, hogy igazából semmi miatt nem kell aggódjunk és nem egy félig befejezett építkezésbe csöppenünk.

Mivel egy családi ház építése egy életre szóló beruházás mind az élettartamát tekintve, mind a befektetett összeget, ne rongáljuk azzal a magunk és családunk idegeit, hogy egy nem teljesen kész épületbe költözünk be. Én azt szoktam mondani, hogy akkor költözzünk, amikor olyan állapotban van a ház és a kert is, hogy azt a barátainknak is szívesen és büszkén meg tudjuk mutatni. Ilyenkor már valószínűleg nem egy téglatörmelékes kertről és részben bebútorozott házról beszélünk.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.