Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Mész

A mész az építőipar fontos kötőanyaga, a ’mész’ kifejezés alatt egészen pontosan az oltott meszet (kalcium-hidroxid) értjük. Kötőanyagként és festéshez egyaránt használatos alapanyag.

Az oltott mész egy szervetlen vegyület (Ca(OH)2), mely színtelen kristály vagy fehér por formájában látható. A kalcium-oxidhoz vizet adagolnak, így jön létre a már felhasználható alapanyag. Olykor kalcium-klorid és nátrium-hidroxid vegyítésével állítják elő. Kereskedelmi forgalomban zsákos kiszerelésben, por formában kapható.

A mész tulajdonságai

A mész az építőiparban már nagyon régóta használatos kötőanyag, mivel nagyon előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Az így készült falazatok ellenállóak, vízzáróak, rugalmasak, ebből adódóan ritkán keletkeznek rajta repedések. Az oltott mész túladagolása veszélyekkel jár, mivel túl nagy mennyiségben gyengíti a habarcs, illetve a vakolat szilárdságát.

Az oltott mész festéshez igen gyakran használt alapanyag, mivel lúgos kémhatásának köszönhetően természetesen fertőtlenít, penészgátló hatással rendelkezik, mindeközben a falak, az épületszerkezetek szellőzése biztosítva van. Az oltott mész alapvető színe fehér, ám ma már színezett formában is elérhető, tehát esztétikai szempontból sem szükséges az igényeket alább adni. Kültéren és beltéren egyaránt felhasználható, alkalmas vakolat vagy beton festésére egyaránt.

Festékként felhasználva nem alkalmas olyan felületek festésére, amely előzőleg oldószeres vagy diszperziós festékkel volt festve. Ezt festés előtt feltétlenül szükséges eltávolítani.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Burkoló

  Padlók és falak felületének, előregyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Külső homlokzati munkák

  Információ a családi házon végzendő külső homlokzati munkákról

 • Lábazat

  Információ a lábazatról. Az épület alsó, terepsík fölé nyúló falazattal összefüggésben kialakított szerkezeti része.

 • Párkányok

  Információ a családi házban előforduló párkányokról

 • Vakolat

  Oltott mészből és folyami homokból, - kevés cement hozzáadásával - kialakított keverék, habarcs (malter) felhasználásával készített többnyire sík felület.

Ajánlott hírek
 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.  

 • Mikor nem kell felelős műszaki vezető - fontos változás a jogszabályban!

  Ismét változás történt a felelős műszaki vezető alkalmazását illető kötelezettségek terén, ugyanis 2013. április 19-étől szigorodtak a feltételek.

 • Tervcafé 2013.01.30.

  A 2013-as év első Tervcaféjára került sor most szerdán. A helyszín a már jól ismert Aqua MART Bemutatóterem, ahol kellemes környezetben lehet beszélgetni a családi házunk terveiről. Meglepetésként az első 15 percben egy rövid bemutatót hallgathattunk meg a központi porszívókról. Elgondolkodtató téma, főleg azoknak, akik nem szeretik a zajt.