Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

  • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Mérnök

A mérnök olyan felsőfokú képesítéssel, egyetemi vagy főiskolai diplomával rendelkező szakember, akinek a feladata a gazdaságos és biztonságos módszerek kifejlesztése, megtervezése, valamint a kivitelezés irányítása és ellenőrzése a technikai követelmények és szabályok betartásával.

A mérnökök munkája

Az épület létrehozása olyan folyamat, ahol több mérnök összehangolt munkájára van szükség. Építőipari területen leggyakrabban építész-, építő-, kivitelező-, üzem-, épületgépész, épületvillamossági, talajmechanikai mérnök munkájára van szükség.

Az épület tervezési folyamatait minden esetben több mérnök összehangoltan végzi annak érdekében, hogy az épület ne csak esztétikus, de biztonságos, időtálló, komfortos és gazdaságosan üzemeltethető legyen. A tervezés nemcsak elméleti tudáson alapul, gyakorlati jártasságra is szükség van, mivel ez alapozza meg az építkezés irányító és ellenőrző munkálatainak hatékonyságát és minőségét. Továbbá a mérnök jártassága révén válik a koordináció is hatékonnyá, ami erősen befolyásolja az építkezés időtartamát.

Bizonyos esetekben speciális szaktervezőket is bevonhatnak már a tervezési fázisban, amennyiben az épületnek vannak olyan speciális elemei, melyek ezt megkövetelik. Napjainkban a legtöbb szakirányú mérnök specifikus szoftvert használ tervezési munkálataihoz, ami megkönnyíti és meggyorsítja ezt a munkafázist.

Eredetileg a mérnök kizárólag a geodéta foglalkozást jelölte, az ipari forradalom hatására jöttek létre a más szakirányú ezzel kapcsolatos fogalmak, így a mérnök jelentése ma sokkal többrétű.

Ajánlott szakemberek Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek Ajánlott hírek
  • Földgáz égetés nanotechnológiával

    A technikai fejlődés az energiahasznosítás hatékonyságát is növelheti, a nanotechnológiának köszönhetően. A módszer segítségével a metán alacsony hőmérsékleten és tökéletesen el tud égni, ezzel a környezetbe is kevesebb káros anyag, és kevesebb üvegházhatást növelő gáz kerül. 

  • Változás az építési termékek beépítési előírásaiban

    2013. július 1-től hatályát vesztette az építési termékek megfelelőség igazolásáról szóló jogszabály. Magyar Közlöny: 2013.61. sz. Ezzel megszűnt a 3/2003. (I.25.), melyet a 109/2013 (IV.9.) Kormány rendelet módosított.