Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Mennyi idő alatt lehet és érdemes felépíteni egy házat?

Egy családi ház építésére nem feltétlenül csak azt az időt kell számolni, amikor a kivitelezők dolgoznak. Ezt megelőzi a tervezési szakasz, amibe beletartozik a telekválasztás és az építész kiválasztása is. Miután ezek megtörténtek az engedélyes tervek elkészültére érdemes 1-2 hónapot számítani. Megbeszélések, egyeztetések, variációk elkészítése majd a végleges engedélyes terv, amelyet benyújtanak az illetékes építéshatóságnak.

Az engedély kiadásának a határideje 60 nap, amibe néhány eljárási lépés (rossz esetben hiánypótlási idő) nem számít bele. Tehát kb. 4 hónapnál járunk, és még egy kapavágás sem történt.

A záradékolt engedélyes tervek birtokában kezdődhet az építkezés. Kezdődhet? Szerencsés esetben nem, mivel el kell készíteni a szakági kiviteli terveket. Gépész, elektromos, szükség esetén építész. Kelleni fognak a bútor tervek beleértve egy jó konyhát is. Ezek elkészítése haladhat párhuzamosan az engedélyes tervvel, de azt előtte le kell egyeztetni a szakágakkal, hogy építési engedély köteles módosítást már ne kelljen átvezetni a záradékolt engedély tervekre. Erre számolhatunk jó esetben 1 hónapot.

Az építkezés megkezdésére nem a november vagy a február a legideálisabb időpont, inkább válasszunk egy kora tavaszi napot. Ezért a tervezési/engedélyezési folyamatot érdemes előző év őszén elkezdeni, hogy a következő év tavaszára minden terv és engedély a rendelkezésünkre álljon. Innentől kezdve részben a kivitelezőn múlik a családi ház átadásának időpontja.

Ajánlatos olyan céget választani, akik leszerveznek mindent még akkor is, ha ez nekünk többe kerül. Annál viszont olcsóbban megússzuk még így is, mintha nekünk kéne minden mesterrel tárgyalni és a tüzépen alkudozni az árból. Azt a kivitelezőt mindenestre hajtsuk el jó messzire, aki az alapot szimpatikus emberekkel ásóval szeretné kiásni, gyalulatlan deszka zsaluzatot használ és a vakolást is fándlival képzeli el. Ezek a dinoszauruszok jó lenne, ha kihalnának végre. Aki komolyan veszi magát annak van, vagy legalábbis bérel multi funkciós gépet alapot ásni, kerítést cölöpözni vagy bármi más egyéb célra.

Amennyiben a kivitelezési folyamat jól szervezett, a megfelelő kötési/száradási időket betartják és a szakágaknak nem kell egymásra várniuk, úgy egy átlagos családi ház a kitűzéstől számított 4 hónap alatt beköltözhető állapotba kerül. Ez feltételezi pl. azt is, hogy modern, adalék anyagokkal ellátott betont használunk és habarcs nélkül falazható téglát és az építkezés folyamata jól gépesített. Ennél hamarabb is fel lehet építeni egy családi házat, csak nem érdemes. Ilyenkor a száradási/szilárdulási idők nagyon ki vannak centizve vagy be sincsenek tartva. Ez később épületkárokhoz vezethet akkor is, ha az átadás napján ezekből még semmi sem látszik. Ez egy elég optimista becslés, de aki a kivitelezésre 6 hónapnál több időt mond, ott valami sántít. Tehát ha tavasszal elkezdünk építkezni és minden stimmel, akkor kora ősszel költözhetünk.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

  Információ: kivitelező kiválasztása, kivitelezés, ház kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés, építőipari kivitelezés, generál kivitelezés

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fűtés

  Épület belső helyiségének, huzamos emberi tartózkodás céljára történő felmelegítését és melegen tartását szolgáló tevékenység.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Munkavédelmi bejelentési kötelezettség

  Akár kivitelező vagy, akár építtető jó tudni, milyen szabályok vonatkoznak az építési tevékenységgel összefüggő munkavédelmi bejelentési kötelezettség terén. Az építtetőre háruló különféle bejelentési kötelezettségeken túl, azonban a kivitelezőnek is vannak feladatai! A különféle hatóságok által kiszabható bírságok mellett az sem kedvez egy építkezésnek, ha a tervezett folyamatot szabálytalanság miatt a hatóság leállítja, így több okból is célszerű az előírásoknak időben eleget tenni.

 • Lesznek-e még idén új energetikai pályázatok?

  Az előzetes várakozások közepette, nyárra ígérték a lakossági energetikai pályázatok kiírását. A tavalyi évben, rendre a más energetikai pályázatokhoz hasonlóan, hamar elfogytak a keretek, így idén is érdemes gyorsan reagálni azoknak, akik támogatást szeretnének kapni.  

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.