Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Melegvíz napenergiából

A napkollektor segítségével a nap energiájából használati meleg vizet állíthatunk elő és a fűtési rendszerre is rásegíthet a termelt meleg víz.

A napkollektor az a gépészeti megoldás, amit minden egyes új családi házhoz javasolok és betervezek mégpedig úgy, hogy a fűtési rendszerrel összevezérlésre kerüljön. Anyagi okokból sokszor nem egyből kerül fel a tetőre a berendezés, de a csövezés már a kivitelezéskor elkészül, így a rendszerbe kötése nem igényel jelentős utólagos munkát.

A napkollektor működése

A működése nagyon egyszerű, a nap hője bejut a rendszerbe és felmelegíti a benne levő vizet. Biztosan mindenki látott már a hobbikertekben fekete tartályokat felakasztva és az azokhoz csatolt zuhanyrózsát. Ne ez is napkollektor csak kicsit fapados megoldás. A napkollektor rendszer csöveiben a vizet egy szivattyú keringteti és így jut el a felmelegített víz a hőcserélőig, ahol megtörténik a hőátadás a napkollektor tartályában levő víznek. Innen aztán a családi ház fűtési/használati meleg víz ellátó rendszerébe kerül a tartályban levő víz.

Télen sem felesleges dolog ez a megoldás. Nyilván nem fogja olyan hőmérsékletűre felmelegíteni a nap ilyenkor a vizet (vagy borús időben sem), ami nekünk kell, de rásegít a fűtési rendszerre. Hiszen nem mindegy, hogy a pl.: a gázüzemű berendezésünknek hány fokról kell a vizet felmelegíteni. A csőhálózatban napkollektor nélkül mondjuk 5 fokos víz van, de előmelegítve lehet ez 15 fokos is. És máris spóroltunk a rezsi kiadáson télen is.

A napkollektor automatikusan működik, így a meleg vízellátás ezen módján nem kell sokat gondolkozzunk. A napkollektor működési elve szerint levegőt vagy folyadékot melegítő. Ez utóbbi van jobban elterjedve ezek közül is a síkkollektorok, amelyek a legkorábbi fejlesztések illetve a vákuumcsöves napkollektorok, amely kettős csövezésben mozgatja a vizet. A működési elve leginkább a termoszéhoz hasonlít, a belső csőben van a fűtőcső, míg a külső köpeny és a belső cső közt vákuum van. Leginkább az U csöves megoldás a javasolt és nem a Heat-pipe rendszerű a vákuumcsöves kollektorok közül, mivel az előbbinél a víz jobban át tud melegedni. A vákuumcsöves napkollektor némileg drágább a síkkollektornál, de a hatásfoka –ha nem is jelentősen-, de jobb annál. Az élettartama egy ilyen berendezésnek 30-35 évre tehető.

A napkollektor méretezésénél arra kell tekintettel lenni, hogy milyen célra akarjuk használni. Csak meleg víz előállításra? Fűtésre is? A napkollektort a nyári használatra kell méretezni, mert ha télen akarnánk kellően meleg vizet előállítani napenergia segítségével, akkor nyáron a rendszer felforrna. A tervezést mindig gépész tervező végezze a fűtési rendszerrel és a napkollektor alkalmazásának céljával összehangoltan.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Fűtés

  Épület belső helyiségének, huzamos emberi tartózkodás céljára történő felmelegítését és melegen tartását szolgáló tevékenység.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Gáz helyett fatüzelés

  Információ a gáz helyettesítésének lehetőségeiről

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Nyílászáró

  A ház - épület - külső és belső falaiban kialakított nyílásba beépített szerkezetek összessége, melyek a falnyílást le oly módon zárják le, hogy azon nyitás által a közlekedést, vagy levegő beeresztést vagy fény áteresztést biztosítsák.

Ajánlott hírek
 • Földgáz égetés nanotechnológiával

  A technikai fejlődés az energiahasznosítás hatékonyságát is növelheti, a nanotechnológiának köszönhetően. A módszer segítségével a metán alacsony hőmérsékleten és tökéletesen el tud égni, ezzel a környezetbe is kevesebb káros anyag, és kevesebb üvegházhatást növelő gáz kerül. 

 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!