Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Melegpadlók

A melegpadlóknak két nagy csoportja létezik. Az egyik az úgynevezett rugalmas burkolattal ellátott padlók, amelyek pl.: PVC burkolat, szőnyeg, linóleum van. A pvc és a linóleum burkolatok előnye a könnyű tisztíthatóság, viszont esztétikai szempontból nem túl szerencsések. A PVC az műanyagból készül, a linóleum természetes anyagokból. Inkább közületi felhasználása jellemző ezeknek az anyagoknak, családi házakban ritkák. A szőnyegpadlók is melegburkolatok, jó hanggátló képességűek, komfortosak és még hőszigetelőek is.

A melegpadlók

A családi házak leginkább elterjed melegpadlói a különböző parketták. Ezek lehetnek a hagyományos csaphornyos megoldások, laminált parketták, szalagparketták. Drága, de jó megoldás a parafa. Épületfizikai tulajdonságai kedvezőek, az élősködők nem szeretik egyetlen hátránya a magas ára. A melegburkolatokat a gyártók által javasolt rendszerben kell alkalmazni. Az aljzat beton megfelelő szilárdságú akkor, ha megkarcolva por nélküli fehér vonalat látunk, kicsit megütögetve (kalapáccsal) nem porlik, törik, nem kong.

Az aljzatbetonra minden esetben alapozó réteget kell felhordani, amely megakadályozza az aljzatkiegyenlítő nedvességtartalmának a betonba szivárgását, megköti a port, javítja a tapadást. Erre kerül rá a kiegyenlítő réteg, mert a melegburkolatokat is csak sima felületre szabad elhelyezni. Mivel a rugalmas burkolatok felveszik az aljzat hibáit, ezért esztétikailag nem megfelelő a dimbes-dombos felület, a parketta esetében pedig ha nem fekszik fel teljesen, akkor el is törhet ott, ahol lehajlik.

Általában 10 Celsius fok feletti padlóhőmérséklet esetén javasolt ezeknek az anyagoknak az alkalmazása, ennél hidegebb felület esetén gyorsan megdermednek. Az önterülő aljzatkiegyenlítők a használatuk után pár óra múlva járhatók és 2 nap múlva burkolhatók. Egyes korszerű anyagok már pár óra után is burkolhatók. Erre kerül rá a ragasztó réteg, amely anyagát tekintve lehet vizes bázisú /diszperzites), oldószeres vagy poliuretán. Az adott padlóhoz való ragasztót használjunk és tartsuk be a gyártó utasításait a kivitelezés során. 

Padlófűtés és parketta használata esetén a beton és a parketta közt nem lehet semmi, pl.: filcréteg sem és oldószeres ragasztót kell használni. A felhasznált anyagoknak hőállónak kell lenniük és az öregedés hatásainak is ellent kell állniuk. A parketta felületi hőmérséklete a 27-29 fokot nem haladhatja meg és a rendszerben levő víz sem lehet 50 foknál melegebb. A helyiség relatív páratartalmának 50% felett kell maradnia. A padlófűtéshez használt parketta egy kényes szerkezet, a hirtelen felmelegedésre/lehűlésre rosszul reagál, anyagában feszültség keletkezhet és eltörhet. Fontos a gondos kivitelezés és a használat módja.

Ajánlott kivitelezők
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fugázás

  Információ a fugázásról, fugázó anyagról. Hézaggal rakott burkoló lapok közötti hézag utólagos kitöltése.

 • Fűtés

  Információ a családi házban előforduló fűtés típusokról

 • Melegburkolat

  Információ a melegburkolatról. Alacsony hővezetési tulajdonságú, ezért meleg hatású burkolat típus, általában lakó helyiségek padlóburkolata céljából.

 • Szigetelés

  Többnyire víz, hő, vagy hang (elektronikában az elektronok) adott szerkezeten történő áthaladását megakadályozó szerkezeti réteg beépítésének folyamata.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nem fizető vállalkozók kamarai törlése

  Előző hírünkben olvasható, miszerint július 1 óta, a nemfizető vállalkozókról az Országos Építésügyi Nyilvántartásba kerülnek, az OÉNY üzemeltetője pedig értesítést küld a kamarának.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Energiatudatosság a szakma oldaláról az ÉMSZ pályázat tükrében

  Az ÉMSZ, az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége idén új szekcióban, "energiatudatos épületburok" néven is meghirdette nívódíj pályázatát.