Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Melegburkolat

A burkolatok között van kültéri és beltéri, ezen belül hidegburkolat és melegburkolat. A melegburkolat fajtái közé tartozik a parketta, hajópadló, laminált parketta, parafa burkolat, szőnyegpadló, PVC, valamint a műgyanta burkolat.

A burkolat célja a lakásban minden esetben az esztétikus megjelenés, a hőszigetelés, a zajszigetelés, a vízszigetelés, továbbá a higiéniai szempontok, vagyis hogy jól tisztíthatók legyenek. Régebben a melegburkolat és hidegburkolat aránya kötöttebb volt, mint napjainkban, ám a technológiai fejlődésnek és a változó divatirányzatoknak köszönhetően ezek a kötöttségek eltűntek. Ma már van megoldás a vizes helyiségek parkettázására, valamint a padlófűtés fölé is lehetséges már parketta lerakása, továbbá az új divatirányzatoknak megfelelően egyre több esetben kerül a lakószobákba is hidegburkolat.

A melegburkolat kiválasztása

A melegburkolat kiválasztása előtt több szempont játszik szerepet, ezekből is kettő az elsődleges: az adott helyiség funkcionális jellemzői, valamint a felhasználó esztétikai és egyéb igénye. Ezekenkívül szerepet játszanak a gazdaságossági tényezők, hiszen nem mindegy, hogy mennyibe fog kerülni a teljes burkolat.

Melegburkolat kiválasztása során még érdemes figyelembe venni, hogy az adott felület mennyire könnyen lesz tisztítható, mekkora az adott alapanyag élettartama, milyen igénybevételnek lesz kitéve a felület, továbbá az is fontos szempont, hogy a későbbiek során a kiválasztott melegburkolat felújítható-e. A melegburkolat kiválasztásakor nemcsak a helyiség funkcióit kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy a felület alatt található-e padlófűtés, mivel nem minden melegburkolat alkalmas erre.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Százezrek élnek lakhatási bizonytalanságban hazánkban

  A magyar lakosság lakhatási feltételei évről évre nehezedtek, derült ki a Habitat for Humanity Magyarország jelentéséből. Ennek fő okai a következőkben keresendők. 2012. évben a háztartások kiadásaik között a lakhatás finanszírozására a család jövedelmének 27%-át kellett fordítsák, ami nemcsak önmagában véve magas, de 1,5 % -kal több az 2011. évi adatokhoz képest.