Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan Létezik végleges tervrajz? Ház tervrajz, családi ház tervrajz.

Létezik végleges tervrajz? Ház tervrajz, családi ház tervrajz.

Röviden megválaszolva a címben feltett kérdést: nem létezik. Egy terv sosincs befejezve, csak abbahagyva. Viszont kell egy pont, amikor azt mondjuk, hogy ez az a ház, amit mi szeretnénk. Minél több rokonnak, ismerősnek mutatjuk meg a tervet, annál több véleményt fogunk hallani, hogy jó-jó, de….

Minél többet agyalunk rajta, minél több éjszaka álmodunk róla, annál több ötletünk lesz. Még akkor is, amikor már azt hisszük teljesen jó és kész van. Vagy bizonytalanok leszünk egyes részletekben, hogy valóban jó-e az. Ilyenkor hasznos, ha alapos és gondos építész tervezőt választottunk, mert ő észérvekkel tud ránk hatni, vagy éppen beépíti az elképzeléseinket. Viszont egy határon túl már nem szabad tökéletesíteni a tervet, mert a hatékonyság rovására megy. El kell érjünk egy ponthoz, amikor már nem foglalkozunk tovább a tervvel. Amikor a megfelelő alapterületű helyiségek és a szükséges helyiségkapcsolatok megvannak, és a homlokzat is tetszik nekünk, akkor tegyünk pontot a tervezési fázis végére.

Másrészt meg csomó olyan változtatás van, ami nem építési engedély köteles, és kivitelezés közben is meggondolhatjuk magunkat. 

Ajánlott műszaki ellenőrök Ajánlott szakemberek Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Változás az építési termékek beépítési előírásaiban

  2013. július 1-től hatályát vesztette az építési termékek megfelelőség igazolásáról szóló jogszabály. Magyar Közlöny: 2013.61. sz. Ezzel megszűnt a 3/2003. (I.25.), melyet a 109/2013 (IV.9.) Kormány rendelet módosított.