Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Légtechnikai szerelő

A légtechnikai szerelő különféle rendszerek létesítését végzi el, amikor szagok elszívására van szükség, ablakkal nem rendelkező helyiségek légcseréjének megoldására, légszennyezettség miatti levegőszűrésre, illetve szellőzés és légfűtés kialakítására.

A légtechnika az épületgépészet egy specifikus ágazata, mely a technológia fejlődése révén ma már igen sokrétűen használható. A szellőzés technológiai szempontból lehet gravitációs vagy ventilátoros, mindkét típusú rendszert a légtechnikai szerelő kivitelezi. A különböző technológiáknak közös pontja, hogy a beáramló levegőt befúvás előtt kezelni kell. Az igények szerint a kezelés lehet párásítás, légszárítás, szűrés, melegítés vagy hűtés, ezek mindegyike igényel egy légkezelő szekrényt, melyet a légtechnikai szerelő épít be.

A légtechnikai szerelő feladatai

A légtechnikai szerelő megtervezi és elkészíti az adott épületre vonatkozó rendszert oly módon, hogy a befújt és elszívott levegő aránya megfelelő legyen, így lesz a szellőzés kiegyenlített. A légtechnikai szerelő elsősorban a szennyező anyagok kiáramlásának mértéke szerint választja meg a megfelelő nyomásviszonyokat, amely helyiségenként változó. A légtechnikai szerelő választja meg a légvezetési rendszert, valamint megépíti a légcsatorna-hálózatot oly módon, hogy a későbbiekben tisztítható és karbantartható legyen.

A légtechnikai szerelő munkájának nagy szerepe van a későbbiekben a tűzvédelem ellátásában, valamint garázzsal ellátott épületek esetén a szén-monoxid alacsony szinten tartásának is. Ebből látható, hogy a légtechnikai rendszerek nem csupán komfortérzetet biztosítanak, de a biztonság szempontjából is jelentős a szerepük.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Garázskapu szerelő

  A korszerű, billenő, szekcionáltan gördülő ipari és lakóépületi kapukat szerelő szakember.

 • Gépészet, épület gépészet, gépészeti terv, gépészeti terv készítés

  Információ az épület gépészetről, gépészeti terv, gépészeti terv készítés.

 • Klímaszerelő

  Épületek elsősorban hűtési illetve légfűtési rendszereit készítik.

 • Természetben előforduló, heterogén ásványi anyag képződmény.

 • Kőműves

  Építési munkák, úgynevezett

 • Villanyszerelő

  Épületek villamossági hálózatának kivitelezését végző szakember.

Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Lesznek-e még idén új energetikai pályázatok?

  Az előzetes várakozások közepette, nyárra ígérték a lakossági energetikai pályázatok kiírását. A tavalyi évben, rendre a más energetikai pályázatokhoz hasonlóan, hamar elfogytak a keretek, így idén is érdemes gyorsan reagálni azoknak, akik támogatást szeretnének kapni.  

 • Változás az építési termékek beépítési előírásaiban

  2013. július 1-től hatályát vesztette az építési termékek megfelelőség igazolásáról szóló jogszabály. Magyar Közlöny: 2013.61. sz. Ezzel megszűnt a 3/2003. (I.25.), melyet a 109/2013 (IV.9.) Kormány rendelet módosított.  

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Nem csak vállalkozók figyelmébe. Új jogosulatlan tevékenység.

  Bővült az úgynevezett jogosulatlan tevékenységek köre. Ezt részletesen a 2013. évi XXXIV. törvény tartalmazza. Megjelent a Magyar Közlöny 2013.évi 57. számban.