Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Lakatos

A lakatos készíti el az épületek statikai szereppel bíró acélelemeit, valamint elhelyezi és rögzíti őket. Ilyen elemek a tartószerkezetek, oszlopok, gerendák, különböző keretek.

A lakatos további feladatai

Nemcsak a funkcionális, de a díszítőelemeket is a lakatos készíti el, például a kovácsoltvas szerkezeteket, kapukat, korlátokat, térelválasztókat, kerti kiegészítőket, vas kerti bútorokat. A fémszerkezeti munkálatok közül leggyakrabban lépcsőszerkezetekre van szükség.

A biztonságtechnikai kiegészítő elemeket is ő készíti el, például a biztonsági ablakrácsokat, ajtórácsokat, fém nyílászárókat, zárszerkezeteket.

A lakatos a beépítendő szerkezeteket általában nem a helyszínen készíti el, hanem műhelyben, amelyek készen kerülnek a helyszínre, ahol beépíti őket.

Vannak olyan szerkezetek, melyek a kivitelezés szempontjából bonyolultabbak. Ilyen esetben a lakatos először a helyszíni felmérés és az igények felmérése után terveket készít, majd csak ezután készíti el a beépítendő egységeket.

A lakatos és a tető

Egyes esetekben a lakatos feladata a tetőszerkezet elkészítése részben vagy teljesen, amennyiben az igények megkövetelik, hogy a tetőszerkezet acél alapanyagból készüljön. Ezenkívül a lakatos olyan szerkezeteket készít, melyek az épület védelmi céljait szolgálják. A leggyakoribbak az esővédő előtetők.

Mivel a legtöbb szerkezet, melyet a lakatos készít, ki van téve az időjárási viszontagságoknak, ezért ezeknek olyan bevonatra van szükségük, amely megóvja a szerkezetet a korróziótól. Ezeket a bevonatokat is a lakatos készíti el.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.