Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Lábazat

A lábazat egy építmény legalsó, sajátosan kiképzett, a fal egészétől elütő része, egyaránt van statikai, esztétikai és szigetelési funkciója.

A lábazat funkciói

Ezenkívül a hidegburkolat szélén, a fal mentén függőlegesen elhelyezett néhány centiméter magas hidegburkolatot is lábazat névvel jelöljük, amely vagy a padlólap anyagából kerül kialakításra, vagy erre a célra gyártott profilokból készül. Funkciója elsődlegesen a negatív sarkok védelme, továbbá esztétikai célja van.

A külső részen látható lábazat ennél sokkal kiterjedtebb funkciókkal rendelkezik. Ez valójában a padlóhoz tartozó koszorú, melynek burkolata fagyálló anyagból kell, hogy készüljön, ellen kell állnia az időjárás viszontagságainak, a csapadéknak, továbbá szigetelnie kell, mivel ez egy jelentős hőhíd.

A lábazat hőszigetelése

A lábazat hőszigetelésére olyan anyagot kell használni, melynek elegendő a nyomószilárdsága, hiszen ez fokozott mechanikai igénybevételnek lesz kitéve. Továbbá ellen kell állnia az intenzív nedvességnek is, mivel ennek szinte folyamatosan ki van téve a felület. Amennyiben a lábazat megfelelő hőszigetelése nem történik meg – akár utólagos hőszigetelés alkalmával –, akkor az ott jelentkező jelentős hőhíd erőteljes páralecsapódáshoz, a későbbiekben penészedéshez vezet, alapjaiban rongálja meg az épületet, valamint a belső burkolatokat.

A lábazat hőszigetelése történhet formahabosított polisztirol hab révén, de hőszigetelő vakolat révén is. Minden tekintetben meg kell felelnie az előírt szabványnak annak érdekében, hogy a lábazat minden funkcióját tökéletesen érvényesítse.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Műkő készítő

  Cement alapú, kő hatású öntött monolit betonszerkezetek szakembere.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.  

 • Százezrek élnek lakhatási bizonytalanságban hazánkban

  A magyar lakosság lakhatási feltételei évről évre nehezedtek, derült ki a Habitat for Humanity Magyarország jelentéséből. Ennek fő okai a következőkben keresendők. 2012. évben a háztartások kiadásaik között a lakhatás finanszírozására a család jövedelmének 27%-át kellett fordítsák, ami nemcsak önmagában véve magas, de 1,5 % -kal több az 2011. évi adatokhoz képest.