Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Kútfúró

A kútfúró gépi erővel fúrt kutakat készít, kis átmérőjű csövet juttat a földbe. A kút mélységétől függően talajfelszínre telepített külső szivattyú vagy búvárszivattyú segítségével történik a víz felszínre juttatása. A csövezet átmérője a kút mélységétől és a vízszint mélységétől függ.

A kútfúró által készített furatátmérő minden esetben nagyobb, mint a csövezet átmérője, valamint a kavicsszűrőt is hozzá kell számolni. A vízszint kiszámításánál két adatot kell figyelembe venni, a nyugalmi vízszintet, mely akkor mérhető, amikor a víz felszínre hozatala szünetel, valamint az üzemi vízszintet, amely a kút üzemelése közben mérhető. Utóbbi mindig mélyebb, mint a nyugalmi vízszint.

A kútfúró feladatai

A kútfúró feladatai közé tartozik általában a kútfúráson kívül a vízgépészeti szerelés, a környezetvédelmi fúrások, a kúttervezés, az engedélyeztetések. A kútfúró végzi el az alternatív fűtési rendszerekhez szükséges kútfúrásokat is.

A fúrt kutak különböző típusúak lehetnek. Megkülönböztetünk sekély mélységű vagy mélyfúrású kutakat. A választás leggyakrabban annak a függvénye, hogy az adott területen található felszín alatti vízkészlet milyen mélységben helyezkedik el, valamint attól is függ, hogy mekkora lesz az igényelt vízmennyiség. Ennek meghatározása is a kútfúró feladatai közé tartozik.

Mivel hazánkban a felszín alatti vízkincs az állam tulajdona, ezért a kútfúrás engedélyköteles. Az engedély beszerzését általában a kútfúró végzi. Csak ezután kezdheti meg a kútfúró az előzetes méretezést, tervezést, valamint a kútfúrást.

Ajánlott cikkek
 • Alapozás, ház alapozás, alapozás árak

  Részletes információ az alapozásról, ház alapozásról, alapozás árakról.

 • Átalakítás

  Információ a ház átalakításának lehetőségeiről

 • Kandalló

  Lakóhelyiségben elhelyezett, tűztérrel, kéménnyel rendelkező fűtés célját szolgáló tüzelőberendezés.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kútásó

  Kézi ásási technikával víznyerő vagy más építési célú kutakat készít.

 • Módosítások, változtatások építés közben

  Információ az építés közben felmerülő módosításokról

 • Parkoló

  Gépjármű, vagy gépjárművek elhelyezésére szolgáló, kültéri vagy akár épületben kialakított terület.

 • Talajfúrás, mintavétel

  Talajból történő mintavétel célját szolgáló talajfúrást készít.

Ajánlott hírek
 • Földgáz égetés nanotechnológiával

  A technikai fejlődés az energiahasznosítás hatékonyságát is növelheti, a nanotechnológiának köszönhetően. A módszer segítségével a metán alacsony hőmérsékleten és tökéletesen el tud égni, ezzel a környezetbe is kevesebb káros anyag, és kevesebb üvegházhatást növelő gáz kerül. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Mikor nem kell felelős műszaki vezető - fontos változás a jogszabályban!

  Ismét változás történt a felelős műszaki vezető alkalmazását illető kötelezettségek terén, ugyanis 2013. április 19-étől szigorodtak a feltételek.