Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Külső nyílászárók

A külső vagy homlokzati nyílászárók a házunk leggyengébb pontjai több szempontból is. Itt távozik a legtöbb hő, itt jön be a legtöbb zaj és betörő. Ebből is látszik, hogy teljesen felesleges épületszerkezetek lennének, ha a Béláknak a filmben sikerült volna zsákban bevinni a fényt a teljesen befalazott házba. De nem sikerült, így nincs más megoldás, ajtót és ablakot kell építenünk. Ráadásul nem is mindegy mekkorát és hova.

A külső nyílászárók méretezése

Az egyes helyiségeknek meg van határozva a természetes megvilágítás értéke, azaz egy 50 m2-es nappalira kevés lesz két darab 120/150-es ablak. Sőt az ajtó szabad nyílásmérete sem tetszőlegesen választható. Viszont ha túl nagyok a nyílászárók, indokolatlan nagy lesz a hőveszteség és igen nagydarab betörők is érkezhetnek. Az optimális méret meghatározása a tervező feladata és csak kis mértékben esztétikai szempont.

A külső nyílászárók anyaga

A külső nyílászáró anyagát tekintve lehet fa, fém vagy műanyag. Leginkább a műanyag terjedt el. Törekedjünk a jó hőszigetelésű ablakok/ajtók beépítésére, még ha ez drágább is, mint újságpapírral takarni el a nyílást. Ami még nagyon fontos, hogy a műanyag nyílászárók rendkívül jó légzárú tulajdonságúak, aminek egészen addig fogunk örülni, amíg el nem kezd penészedni a házunk vagy meg nem fulladunk a szép cserépkályhánk füstjében. Ezeket elkerülendő a megfelelő légbevezetésről, utánpótlásról gondoskodni kell. Ehhez sok esetben kevés az, hogy a nyílászáróban van légbevezető elem (higroszellőző), általában gépi rásegítés is kell, pl.: a fürdőszobában egy nagy teljesítményű elszívó ventilátor, ami beindítja a légmozgást. Ennek a megtervezése és a teljesítmény meghatározása gépész tervező feladata. Árban megússzuk kb. 100 ezer forintból és sokkal kisebb eséllyel fog penészedni a házunk.

Hőtechnikailag szerencsés a több rétegű, esetleg nemesgázzal (argonnal) töltött ablakok alkalmazása, azonban ezekről tudni kell azt, hogy a nemesgázok egy idő után (jó esetben 10 év) elszöknek és soha nem is jönnek vissza. Amennyiben a légritkított térben vagy a nemesgázzal töltött térben pára jelenik meg, úgy tudhatjuk, hogy annak az ablaknak annyi, tönkrement, a hőábocsátási tényezője jelentősen megnő. A korszerű ablakokra 10 év garanciát vállalnak általában.

A fa ablak szerkezetek hátránya a műanyagokkal szemben az, hogy megvetemednek, ezért fa ablaknál egy idő után tökéletes légzárásra még csak gondolni sem szabad. Nem biztos, hogy ez hátrány, de egyes esetekben utólagos szigetelésre van szükség.

A külső nyílászárók rögzítése

Az ablak szerkezeteket különböző vasalatokkal rögzítik a falhoz. Ezek a vasalatok általában az adott ablak/ajtó méretéhez/súlyához kerülnek kiválasztásra. Vagyonvédelmi szempontok alapján érdemesebb a drágább, de betörésnek jobban ellenálló vasalatot választani, azaz egy kis feszítővassal ne lehessen leemelni az ablakot. Persze ennek akkor van jelentősége, ha be van fóliázva (betörésvédelem, hővédelem szempontjából is jók az ablak fóliák) és nem tudta emberünk betörni.

Az ablakok felszerelésük után némileg megereszkednek, mert a szerkezet és az üveg súlya húzza a vasalatot és a csavarok kicsit engednek. Ezért érdemes utána állítani. Ez persze csak a használatban levő nyílászárókat érinti, ami sose volt kinyitva az meg sem ereszkedik.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Nem csak vállalkozók figyelmébe. Új jogosulatlan tevékenység.

  Bővült az úgynevezett jogosulatlan tevékenységek köre. Ezt részletesen a 2013. évi XXXIV. törvény tartalmazza. Megjelent a Magyar Közlöny 2013.évi 57. számban.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.