Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Külső lépcső, kültéri lépcső

A külső lépcső vagy előlépcső vagy tereplépcső lehet. Ritka esetben a padlástérbe is kívülről lehet csak feljutni, azonban ehhez leginkább létrát szoktak használni. A ház mögé épített acél padláslépcső esztétikai szempontból kerülendő. Javasolt inkább egy lehajtható lépcsőt építeni mondjuk a gépkocsi tárolóba.

Az előlépcső

Előlépcsőt akkor használunk, ha a földszinti padló szintje magasabban van, mint a ház körüli járda szintje. Ez az esetek nagy százalékában így van. Az előlépcső néhány fokból álló lépcső, amennyiben ez magasabb 3 lépcsőfoknyi fellépésnél úgy korlátot vagy fogódzót kell létesíteni hozzá. Ezeket a lépcsőket szerkezetileg össze kell kapcsolni az épülettel, jellemzően a lábazathoz kapcsolják betonacéllal vagy külön alaptestet építenek hozzájuk.

Ha teraszhoz kapcsolódik, akkor a megfelelő vízszigetelés megoldásáról gondoskodni kell. Anyagában fagyállónak kell lennie, azaz , műkő, vasbeton. A fából készült külső lépcsőt inkább kerüljük el. A rá kerülő burkolat szintén fagyálló legyen és jó ha csúszásmentes is. Az előlépcsőket általában feltöltésre építik és az épület szerkezetének elkészülte után valósítják meg.

A tereplépcső

A tereplépcsők alkalmazhatók akár kerti díszítő elemként is, funkciójukat tekintve a kertben levő szintkülönbségek áthidalására szolgálnak egy családi ház esetében. Anyagában kevésbé kötött, mint az előlépcső, mivel hangsúlyosabb lehet a design, de anyaghasználatukban a telek és a terep adottságait figyelembe véve kell elkészíteni ezeket. A külső lépcsők ezen típusát elkészíthetik fából, szabálytalan kövekből vagy járólapból is. A fellépési magassága jóval kisebb, mint a többi lépcsőnek, akár 8-10 cm is lehet.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Műkő készítő

  Cement alapú, kő hatású öntött monolit betonszerkezetek szakembere.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Nem fizető vállalkozók kamarai törlése

  Előző hírünkben olvasható, miszerint július 1 óta, a nemfizető vállalkozókról az Országos Építésügyi Nyilvántartásba kerülnek, az OÉNY üzemeltetője pedig értesítést küld a kamarának.

 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.