Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Külső homlokzati munkák

A leginkább látványos és legtöbbe kerülő külső homlokzati munka a homlokzat hőszigetelése. Ide tartozik a lábazat és a felmenő falak, vízszintes beton szerkezetek hőszigetelése egyaránt.

A hőszigetelő anyag kiválasztása és vastagságának meghatározása tervezői feladat, viszont a kivitelezésnél gondosan kell eljárni, hogy a hőszigetelés valóban hatékony legyen. A csak ragasztott rögzítési megoldás kevés, az előírás szerint dűbelezni is kell a falra. Ugyanis a szél szívó hatása előbb utóbb leszedi a csak ragasztott hőszigetelést a falról, elég egy kis ragasztási hiba és alá tud kapni. A dübelezés viszont hőhidat képez, de ez nem jelentős és sokkal nagyobb biztonságban van a homlokzati hőszigetelés. Ennek elkészülte után lehet festeni is, ezt leginkább színező vakolatokkal teszik mostanában.A falfestés egyaránt díszíti és védi a külső és belső homlokzati felületet. A homlokzatnak festés előtt szilárdnak és pormentesnek és elég simának (glett vagy simítás) kell lennie.

További külső homlokzati munkák 

Ebbe a témakörbe tartozik még az ereszcsatornák felszerelése is. Ezek a vízelvezető rendszer részei a tetőről vezetik el a csapadékvizet a talajra vagy az elvezető hálózatba. A lefolyó csatornák számát és méretét szabvány alapján kell méretezni és nem hasra ütésre vagy esztétikai szempontok alapján. Itt figyelembe kell venni a csatlakozó tetőfelület nagyságát és a mértékadó csapadékvíz terhelést. Az ereszcsatorna tartókat fém tartók esetén egymástól kb. 1 m-es távolságra, műanyag csatorna esetén maximum 60 cm-re kell felszerelni. Műanyag csatorna esetén nem biztos, hogy a szarufákra rá tudjuk rögzíteni, mert túl ritka a szarufa kiosztás, tehát maradnak a cseréplécek vagy a homlokdeszka. A leejtés 2,5 mm méterenként, amit csak gondos kivitelezéssel lehet kialakítani. Az ennél kisebb lejtés esetén túlcsordul, az ennél nagyobbnál pedig a lefolyó nem fogja tudni elvezetni a vizet. Először a lefolyótól legtávolabbi tartót kell felszerelni majd a legalacsonyabban levőt. Ezután vékony gumit kell kihúzni és ennek megfelelően telepíteni a többit. A csatornavéget, betorkolló csonkot és a sarokelemeket se felejtsük el a megfelelő helyre szerelni. A betorkolló csonkra tesszük a hattyúnyakat és erre az egyenes lefolyó csatornát.

Amennyiben homlokzati osztások is vannak a házunkon, vagy gipsz stukkók azokat is a külső homlokzati munkák közé soroljuk. Ezek felépítésénél a pontos megvalósításra és a csapadékvíz megfelelő elvezetésére kell figyelni, mert annál csúnyább nincs, mint a falon végigfolyó víz által hagyott nyom. A külső homlokzaton levő faszerkezeteket (pl.: ereszdeszkázat) mindig kültéri, az adott célra megfelelő festékkel fessük le.

Ajánlott kivitelezők

Kovács Miklós

ács, bádogos, tetőfedő, hőszigetelő, gipszkartonszerelő díjmentes ajánlatkérés » bemutatkozás, referenciák
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Lábazat

  Információ a lábazatról. Az épület alsó, terepsík fölé nyúló falazattal összefüggésben kialakított szerkezeti része.

 • Műkő készítő

  Cement alapú, kő hatású öntött monolit betonszerkezetek szakembere.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • A felújítási munkák diktálják az építőanyag piacot

  Az elmúlt évek jelentős lakásépítéseinek visszaesése mellett a hangsúly a felújítások és bővítések irányába tolódott. Ezek a munkák azonban nem tudják pótolni a recesszió miatti kiesést. 

 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.