Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Kulcsrakész

Egy épület esetében a kulcsrakész állapot azt a készültségi fokot jelöli, amikor a ház teljes mértékben elkészült, a kulcs átadásra kerülhet, az épület a leendő felhasználó számára beköltözhető állapotban van.

Kulcsrakész állapotban a ház szerkezetileg készen van, továbbá épületgépészeti szempontból is minden megoldott, tehát a ház fűthető, működik az energiaellátás, a folyóvíz, a meleg víz és a csatorna elérhető, használható.

Amikor egy épület kulcsrakész állapotban van, akkor a külső burkolat, szigetelés, festés is elkészült. A belső területeken is fent van a falburkolat, padlóburkolat, elkészült a festés, tapétázás. A fürdőszobában, mellékhelyiségben bent van és használható az összes szaniter, a kád, zuhanytálca, mosdókagyló stb.

A kulcsrakész készültségi fokozat a legtöbb esetben nem foglalja magában a konyhabútort és a tűzhelyet, valamint a lakószobákban a bútorokat és használati tárgyakat. A világítótestek, függönyök, redőnyök, reluxák, egyéb árnyékolástechnikai eszközök sem szükségesek a kulcsrakész állapothoz.

A kulcsrakész állapot nem követeli meg az épületen kívül lévő egyéb építmények meglétét, kivéve, ha az eredeti megállapodás szerint szükséges.

A fentiek szerint a kulcsrakész átadás nem feltétlenül közvetlenül a beköltözés előtt történik meg, mivel a beköltözéshez még szükséges a konyha belső terének elkészítése, a világítótestek felszerelése, továbbá az egyéb kiegészítők szerelése, illetve a háztartási eszközök beépítése.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkolat

  Információ a hidegburkolatról, járólapról, téglaburkolatról. Magas hővezetési tulajdonságú, ezért hideg hatású burkolat típus, lakó helyiségeken túl főleg közlekedők, vizes helyiségek, teraszok, közösségi létesítmények padló- és fal-burkolata.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.