Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Korlátok belül és kívül

A korlátok esztétikai és biztonsági funkciót is betöltenek egy családi házban. Minden olyan helyre korlátot kell felszerelni, ahol a leesés veszélye fennáll. Lépcsők esetében ez a 3 lépcsőfoknál már kötelező, de korlátot kell szereljünk pl.: a franciaerkélyes megoldású ablak elé is. Továbbá azt a járófelületet, amelynek szintje a csatlakozó terepszintnél 0,80 m-nél magasabban van, legalább 0,95 m magas korláttal (vagy mellvédfallal) kell határolni.

A korlátok építése

A korlátok megtervezése minden esetben az építész feladata, mivel speciális szabályok vonatkoznak rá, amiről egy laikus lehet nem is tud. A használatbavételi engedélyezési eljárás során az építéshatóság kötelezően vizsgálja azt, hogy a korlátok a terv szerint megvalósultak-e. Amennyiben nem, úgy addig nem fogják megadni a használatbavételi engedélyt, hanem határidő kitűzésével előírják a szabályos állapot kialakítását.

Külön kategória a korlátok tervezésén belül, ha akadálymentes közlekedést/használatot kell biztosítani. Ekkor a tervezés folyamatába akadálymentesítési szakértőt kell bevonni. A korlátok méreteit anatómiai szempontok szerint határozza meg a vonatkozó jogszabály. A korlátnak nem szabad létraszerűnek lennie, hogy ne lehessen felmászni rá. A gyerekek védelme érdekében 12 cm-nél ritkább osztás a korlátoszlopok közt nem lehet (a fejük ne férjen át rajta, ez ennek az előírásnak a célja).

A vízszintes és a függőleges fogódzók átmérője 5 cm és a faltól/egyéb szerkezettől is legalább ennyi helyet kell hagyni. A korlátok anyagára és a rögzítési módjára nincs megkötés, pusztán annyi, hogy a tervezett igénybevételt kibírja. A korlátokat kiviteli terven is ábrázolni és konszignálni kell, konkrétan meghatározva minden paraméterüket és a rögzítés pontos módját. A korlátok lehetnek oszlopok csak és lehet táblás is. Manapság nagy divat az átlátszó üveg korlát tábla, csak ember legyen a talpán, aki takarítja.

Ajánlott műszaki ellenőrök Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Nyílászárók, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró

  Információ a nyílászárókról, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró.

 • Redőny reluxa szerelő

  Ablakok, erkélyajtók külső illetve belső felén futó árnyékoló szerkezetek kivitelezője.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Nem csak vállalkozók figyelmébe. Új jogosulatlan tevékenység.

  Bővült az úgynevezett jogosulatlan tevékenységek köre. Ezt részletesen a 2013. évi XXXIV. törvény tartalmazza. Megjelent a Magyar Közlöny 2013.évi 57. számban.

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.