Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Könnyűszerkezet

A könnyűszerkezet olyan épületszerkezetet jelöl, melynek tömege nem éri el a 300 kg/nm-t. Ezek előre gyártott elemek, melyek révén az épület szereléssel kerül felépítésre, ellentétben a hagyományos építkezéssel.

Gyakori elnevezés az ilyen típusú épületszerkezetből készült házakra a készház, illetve gyorsház, mivel ezek az elemek – olykor az egész épület – szerelőcsarnokban készül, és ily módon készen kerül a helyszínre. A könnyűszerkezet általában acél vagy fa vázszerkezetet takar, de készülhet ragasztott fatartóból, valamint agyagkavics szerkezetből is, melyek hagyományos alépítményre kerülnek az építkezés helyszínén.

A könnyűszerkezet semmiképpen sem jelenthet tégla építményt, mivel a tégla tömege hozzávetőlegesen 500 kg/nm, még az Ytong is 400 kg/nm. Ezek nem tekinthetők könnyűszerkezet megoldásnak, még ha egyes cégek ezt is állítják olykor.

A könnyűszerkezet előnyei

Ennek a típusú építési technológiának számtalan előnye van a hagyományos építkezéssel szemben. Elsődleges előny, hogy teljesen független az időjárástól, hiszen a könnyűszerkezet elemek zárt térben készülnek, majd egyben vagy elemenként kerülnek a helyszínre. Ebből adódóan napjainkban ez a leggyorsabb és leggazdaságosabb megoldás házépítés tekintetében.

A könnyűszerkezet technológiának minden területen csak előnyei vannak a hagyományos építkezéssel szemben, nemcsak gyorsabb, de olcsóbb is, valamint az épület élettartama sem marad el a hagyományos házak élettartamától. Ezek a tényezők együttesen okozzák, hogy egyre gyakoribb hazánkban is a könnyűszerkezet technológia alkalmazása.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott műszaki ellenőrök Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

  Információ: kivitelező kiválasztása, kivitelezés, ház kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés, építőipari kivitelezés, generál kivitelezés

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Kútásó

  Kézi ásási technikával víznyerő vagy más építési célú kutakat készít.

 • Passzívház

  Energiatakarékos épületekre alkalmazott meghatározás, mely szerint melegen tartott lakótérben a friss levegőt, légcsere során után-fűtéssel biztosítják.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

Ajánlott hírek
 • Munkavédelmi bejelentési kötelezettség

  Akár kivitelező vagy, akár építtető jó tudni, milyen szabályok vonatkoznak az építési tevékenységgel összefüggő munkavédelmi bejelentési kötelezettség terén. Az építtetőre háruló különféle bejelentési kötelezettségeken túl, azonban a kivitelezőnek is vannak feladatai! A különféle hatóságok által kiszabható bírságok mellett az sem kedvez egy építkezésnek, ha a tervezett folyamatot szabálytalanság miatt a hatóság leállítja, így több okból is célszerű az előírásoknak időben eleget tenni.

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.  

 • Rekordszámban szűnnek meg a cégek Magyarországon

  Az idei év első félévében több mint 16100 céget töröltek a cégbíróságok, ami jó 500-al több mint az eddigi rekord, ami 2010 második félévében volt. Ehhez képest kevesebb cég alakul, így a működő vállalkozások száma folyamatosan csökken.  

 • Százezrek élnek lakhatási bizonytalanságban hazánkban

  A magyar lakosság lakhatási feltételei évről évre nehezedtek, derült ki a Habitat for Humanity Magyarország jelentéséből. Ennek fő okai a következőkben keresendők. 2012. évben a háztartások kiadásaik között a lakhatás finanszírozására a család jövedelmének 27%-át kellett fordítsák, ami nemcsak önmagában véve magas, de 1,5 % -kal több az 2011. évi adatokhoz képest.