Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Kőműves

A kőműves végzi el az épület építési munkálatait, az alapozást, falazást, a falak vakolását. Az ő munkája az egyik legalapvetőbb eleme az épület létrehozásának.

A kőműves munkája sok esetben előkészítő munkálatokkal kezdődik, például sokszor ő ássa ki az alapot, ehhez elvégzi a szükséges mérési feladatokat.

A kőműves főbb feladatai

Az épületrészek létesítésével kapcsolatban a kőműves végzi a zsaluzást, vasszerelést, betonozást, falazást és vakolást. Elkészíti az épület alapját, elkészíti a vasalatot és a betonozást. Elkészíti a főfalakat és a válaszfalakat a pinceszinten, majd elkészíti a nedvesség elleni szigetelést. Ezek után elkészíti a pincefödém zsaluzását és gerendázását, elkészíti a födém vasalatát, a vashálót és a koszorút, majd kiönti betonnal a pincefödémet. Monolit vasbeton esetén a részek összekapcsolását végzi el.

A kőműves végzi el a falak felhúzását, amelyek készülhetnek téglából, betonból, kész elemekből vagy más falazásra alkalmas építőanyagokból. Ezután elkészíti a boltozatokat, kéményeket, lépcsőket, párkányokat, valamint elhelyezi a betonáthidalókat.

Sok esetben az épület szigetelését is a kőműves végzi el, majd ezután elkészíti a vakolatokat.

A kőműves által használt szerszámok

A kőműves leggyakrabban használt szerszámai a véső, kalapács, vakolókanál, simító, lehúzó léc, csapszegvágó, hidegvágó, kézi fűrész, valamint más kéziszerszámok és kisgépek.

Igen gyakori, hogy a kőműves feladata a különböző munkafázisok összehangolása. Mivel az ő munkája végigkíséri az egész építkezést, ezért szinte az összes többi szakemberrel együtt kell működnie.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Burkoló

  Padlók és falak felületének, előregyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Külső homlokzati munkák

  Információ a családi házon végzendő külső homlokzati munkákról

 • Párkányok

  Információ a családi házban előforduló párkányokról

 • Redőny reluxa szerelő

  Ablakok, erkélyajtók külső illetve belső felén futó árnyékoló szerkezetek kivitelezője.

 • Vakolat

  Oltott mészből és folyami homokból, - kevés cement hozzáadásával - kialakított keverék, habarcs (malter) felhasználásával készített többnyire sík felület.

Ajánlott hírek
 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.  

 • Mikor nem kell felelős műszaki vezető - fontos változás a jogszabályban!

  Ismét változás történt a felelős műszaki vezető alkalmazását illető kötelezettségek terén, ugyanis 2013. április 19-étől szigorodtak a feltételek.

 • Építési engedély szükséges a napelemek, napkollektorok felszereléséhez?

  A 2013. január 1-től hatályba lépett jogszabályok szerint a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelése építési engedélyezési eljáráshoz kötött. Ez a szabályozás nehezíti a beruházási és megtérülési okokból egyébként is lassan terjedő napenergia felhasználás ezen lehetőségének kihasználását.