Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

A kemény, törhető, nem nyújtható és nem égethető ásványi anyag, illetve annak egy darabja. Bányászat révén kerül a felszínre, majd megmunkálás után felhasználásra.

A kő típusai

A klasszikus értelemben vett osztályozás szerint egy kő típusa szerint lehet vulkanikus eredetű, üledékes, valamint átalakult. Az építőiparban azonban más felosztás szerint sorolják be a típusokat, van puha (könnyen megmunkálható), középkemény (szilárdságuk nagyobb), továbbá a kemény és igen kemény kő. A puha típusok jól faraghatók, omlók, ilyenek voltak például a nagytétényi és budafoki mészkövek. A középkemény típusba tartozóknak nagyobb a teherbírása, fagyállóságuk is jobb, ilyenek például a Budapest környéki mészkövek és homokkövek, a mátrai andezittufa stb. A kemény és igen kemény típusok szilárdsága igen nagy, megmunkálásuk költséges, ilyen például a márvány és a gránit.

A kő tulajdonságai

Egy kő tulajdonságai nem merülnek ki a térfogatsúly és a szilárdság meghatározásában. Természetes kő beépítésekor figyelembe kell venni az adott típus vízfelvételi képességét, fagyállóságát, hőszigetelő képességét, kopásállóságát, megmunkálhatóságát, tűzállóságát, valamint a kémiai hatásokkal szembeni ellenállását. Ezek mindegyike együttesen határozza meg, hogy az adott kő egészen pontosan milyen célra használható fel.

Minél nagyobb egy kő térfogatsúlya, annál szilárdabb, mivel a szemcsék sokkal szorosabban tapadnak egymáshoz. Ez biztosítja a gyenge vízfelvételi képességet és ezért fagyállóak, mint például a gránit vagy a bazalt.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Műkő készítő

  Cement alapú, kő hatású öntött monolit betonszerkezetek szakembere.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

Ajánlott hírek
 • A felújítási munkák diktálják az építőanyag piacot

  Az elmúlt évek jelentős lakásépítéseinek visszaesése mellett a hangsúly a felújítások és bővítések irányába tolódott. Ezek a munkák azonban nem tudják pótolni a recesszió miatti kiesést. 

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • Hazánk eddigi legnagyobb passzív házát kezdik építeni

  Budapesten a XIII. kerületben fog felépülni passzív ház technológiával az a társasház, melyben egy 50 m2-es lakás átlagos fűtési költsége 15 ezer forint körül várható. Az épületet 100 lakásos bérházként tervezték, generálkivitelezője a Magyar Építő Zrt.