Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Klímaszerelő

A klímaszerelő végzi az épületek légtechnikai munkálatait, elsősorban a hűtési és légfűtési rendszereket készíti el.

A klímaszerelő feladatai

A klímaszerelő feladata több lépcsőből áll, sokrétű folyamat. A szerelés előtt elvégzi az előkészületeket, valamint az ellenőrzési feladatokat. Meghatározza a kültéri és beltéri egységek helyét, megtervezi a kondenzvíz elvezetését, az elektromos kiépítéseket, továbbá az egységeket összekötő csövek és vezetékek vonalát.

A szerelés a tartókonzolok felhelyezésével kezdődik, ami kültéren általában 3-4 méteres magasságban történik, beltéren igény szerinti magasságban. Ezután a kábelcsatornák kiépítését végzi el a klímaszerelő, ahova a csövek és vezetékek kerülnek majd. Sok esetben faláttörésre is szükség van. Ezután beépíti a kábelcsatornákat és behúzza a kábeleket és vezetékeket.

A klímaszerelő ezután beköti az elektromos berendezéseket a kapcsolószekrénnyel és a vezérlőegységgel együtt. Összeköti a rézcsőpárokat. A klímaszerelő feladata az érintésvédelem ellenőrzése, valamint az összes többi ellenőrzés, a motorok, ventilátorok, szivattyúk forgási irányát is beleértve. Speciális mérőeszközeivel elvégzi a hitelesítést, kalibrálást.

Csak mindezek megléte után üzemeli be a klímaszerelő a hűtőberendezést, majd beüzemelés után minden szempontból ellenőrzi az üzemi paramétereket, például a nyomást, a hőmérsékletet, a zajszintet, a teljesítményt és az áramfelvételt. A pontos beállítások a próbaüzem alatt mért adatok alapján történnek.

A fentieken kívül a klímaszerelő végzi a klímaberendezések szerelését, javítását, karbantartását és az ezzel kapcsolatos tanácsadást.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • A szakemberek és kiválasztásuk

  Szakemberek kiválasztása kellő körültekintést igényel.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Gépészet, épület gépészet, gépészeti terv, gépészeti terv készítés

  Információ az épület gépészetről, gépészeti terv, gépészeti terv készítés.

 • Kéményszerelő

  Szerelt jellegű, fémkürtőből készülő füstelvezető rendszerek kivitelezője.

 • Klíma

  Ezzel az egyébként szó szerint éghajlatot jelentő kifejezéssel, az épületekkel kapcsolatosan, azok beltéri hőmérsékletét és páraviszonyait jellemezzünk. - beltéri klíma.

 • Légtechnikai szerelő

  Épületek mesterséges légelszívó és levegőztető szűrő, kezelő, stb. berendezéseit, azok csövezéseit, gépeit és elszívó beömlő nyílásait szerelik.

 • Szellőztetés, klíma

  Információ a ház szellőztetéséről

 • Távirányító

  Valamely, többnyire elektromos energiával üzemelő szerkezet, távoli, nem közvetlen kapcsolattal történő működtetésének eszköze.

Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Nem csak vállalkozók figyelmébe. Új jogosulatlan tevékenység.

  Bővült az úgynevezett jogosulatlan tevékenységek köre. Ezt részletesen a 2013. évi XXXIV. törvény tartalmazza. Megjelent a Magyar Közlöny 2013.évi 57. számban.

 • Építési engedély szükséges a napelemek, napkollektorok felszereléséhez?

  A 2013. január 1-től hatályba lépett jogszabályok szerint a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelése építési engedélyezési eljáráshoz kötött. Ez a szabályozás nehezíti a beruházási és megtérülési okokból egyébként is lassan terjedő napenergia felhasználás ezen lehetőségének kihasználását.