Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Klíma

Az épületen belüli klíma a helyiségeken belüli légállapotot jelöli, mely az építés során valamelyest befolyásolható a nyílászárók méretével, elhelyezésével, a szélárnyékok megfelelő kialakításával, a szigeteléssel, árnyékolással stb.

Klimatizálás révén a klíma befolyásolható, meghatározott hőfokot és páratartalmat, valamint tisztább levegőt lehet elérni, illetve fenntartani.

A klíma elnevezés éghajlatot jelent. Elsősorban egy kellemes, illetve valamilyen célra alkalmas légállapotra utal, ami vonatkozik a hőmérsékletre, a levegő tisztaságára, valamint a relatív páratartalomra egyaránt.

Klimatizálás révén az időjárási viszonyok jelentősége lecsökkent a zárt területen belül, mivel az épületen belüli klíma szabályozható, az optimális feltételek mesterségesen megteremthetők.

A klíma funkciói

Egyes berendezések által az épületen belüli klíma csak részben szabályozható, általában a hőmérsékletre korlátozódik, ezen belül is annak csökkentésére. Nyári időszakban ennek a jelentősége megnövekszik. Egy professzionális berendezés, mely által a klíma befolyásolható, párásít vagy szárít is, attól függően, hogy a levegő relatív páratartalma túl alacsony vagy túl magas. Emellett légszűrőkön keresztül engedi be a levegőt a zárt térbe, így az elhasznált levegő nem csupán cserélődik, de jóval tisztább lesz, mint szabadtéri viszonylatban. A párásítás, illetve levegőszárítás által nem csupán a bútorzat és egyéb ingóságok, de az épület élettartama is megnövekszik. Az épületen belüli klíma befolyásolja a falak, az aljzat, a tetőszerkezet stb. állagát.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Gáz helyett fatüzelés

  Információ a gáz helyettesítésének lehetőségeiről

 • Hőszigetelés

  Hideg, vagy, vagy meleg épületfalon, födémen, vagy egyéb szerkezetén történő áthaladását megakadályozó réteg beépítésének folyamata.

 • Nyílászárók, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró

  Információ a nyílászárókról, nyílászáró árak, fa nyílászáró, müanyag nyílászáró.

 • Redőny reluxa szerelő

  Ablakok, erkélyajtók külső illetve belső felén futó árnyékoló szerkezetek kivitelezője.

 • Üveges

  Ajtók, ablakok portálok üvegezését végzi.

Ajánlott hírek
 • Minimális rezsióradíj

  Bár a vállalkozási árat minden vállalkozó maga dönti el, a közbeszerzési eljárásokban a július 1. óta vizsgálni kell, hogy az ajánlat, megfelel-e a minimális rezsióradíj mértékének. Erre vonatkozóan a 2013. évi ajánlás, forgalmi adó nélkül 2383 forint / óra.  (28/2013. (VI.27.) bm. rendelet. 

 • Elektronikus építési napló

  2013. október 1. óta - bizonyos beruházási kör kivételével (sajátos építményfajták) – az építési naplót már elektronikus formában kell vezetni. E szerint az építési kivitelezési folyamat résztvevői a napló vezetési, ellenőrzési, bejegyzési kötelezettségeiket az elektronikus építési napló alkalmazás segítségével kell teljesítsék. (313/2012 (XI.8.) Kormány rendelet 24§ (3) bekezdés szerint.

 • Egyre több új feladat az építtetők vállán

  Az elmúlt évek során több olyan jogszabályi változás történt, mely növelte az építtetők felelősségét és az építkezéssel kapcsolatos teendőit, legutóbb 2013-ban is történt néhány változás.  

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.