Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

A kivitelező kiválasztása, kivitelezés, családi ház kivitelezés, tervezés kivitelezés

Mielőtt a kezünkbe kerülne az építési engedély, sőt még mielőtt beadnánk engedélyeztetésre próbáljuk megtalálni a kivitelezőt, aki fel fogja építeni a házunkat. Ez egy igen bizalmi dolog, hacsak nem a sokadik házunkat építjük és van egy megbízható vállalkozónk, aki az elejétől a végéig lezongorázza az építkezést.

Sajnos manapság sok a kontár, sok a rossz hír egyik napról a másikra megszűnő építőipari vállalkozásokról, a garanciális javítások lehetetlenségéről. Ha nem vagyunk született alkudozók és nincsenek kötélből az idegeink, akkor ne mi próbáljuk megszervezni az építkezés folyamatát. Sőt az apósunkra se bízzuk rá, aki mondjuk kőműves volt fiatal korában. Bízzuk szakemberre, aki ezért eléggé el nem ítélhető módon pénzt fog kérni, viszont számtalan idegsejtűnk megmarad és ezért türelmesebbek leszünk az asszonnyal meg a gyerekkel. Ez jó üzlet, ne féljünk megkötni.

Szakemberből annyi van, hogy a Holdig érne oda-vissza a lánc belőlük. Jó szakemberből annyi van, hogy egy kisebb fát éppen-éppen körül tudnának ölelni ha megfognák egymás kezét. Nekünk egy jó projekt managerre van szükségünk, aki sajátjának érzi az építkezésünket. Legjobb, ha csak vele beszélünk. Ő intéz minden papírmunkát, húzza ki jelképesen az első gazt a földből a tereprendezés során és adja át a kulcsot a szépen elgereblyézett, sarjadó fű mellett a kertünkben. És persze a két esemény közt minden szervezés az ő munkája. Jó esetben olcsóbban kapja az építőanyagot a tüzépről, és tényleg akkor érkezik a mixer kocsi amikorra várják a munkások.

Régen rossz ha kőművest vagy ácsot látunk magunkkal szemben a tárgyalóasztalnál,ha mi járunk tüzépről tüzépre és nem értjük miért késik a pl. burkoló két hetet.

A kiviteli tervek jelentősége az építkezés során

A kivitelezés megkezdése előtt nagy eséllyel szükségünk lesz kiviteli tervekre. Erről rendelkezik az építési engedély határozat is, de a 191/2009. Kormányrendeletben is utánanézhetünk, hogy mely esetekben kell kiviteli terv, és milyen szakágaktól, továbbá az építészünk is megmondja ezeket az információkat. Én elárulom a nagy titkot: szükség van tartószerkezeti, gépészeti, és elektromos kiviteli tervre, és legalább azokról az épületszerkezetekről csomópontokra, amik egyediek. Teljesen mindegy mit ír a rendelet, a kiviteli terv a barátunk minden esetben. Ugyanis az építési engedélyes terv alapján rosszul kivitelezett háznál soha az életben nem fogunk felelőst találni az elrontott részletmegoldásokért. Talán a felelős műszaki vezetőre rákenhetünk valamit, de ő a sok éves rutinjával angolnaként fog kisiklani kérdéseink és vádjaink elől. Viszont ha van kiviteli tervünk a szükséges részletrajzokkal akkor nagyon egyszerűen számon kérhető minden, sőt az építkezésen a mi képviseletünkben eljáró műszaki ellenőr azonnal be tud avatkozni és korrigáltatja a hibát.

Milyen kivitelezőt válasszunk?

Próbáljunk úgy lebonyolítást szervező céget választani, hogy utána nézünk a történetének. Ha van legalább 5 éves múltja, akkor azokkal le lehet ülni tárgyalni. 5 év a mai magyar építőiparban sok idő. Ha valaki eddig talpon tudott maradni, akkor kicsi az esélye, hogy pont a mi házunknál dobja be a törülközőt és szalad el a pénzünkkel. Nézzük meg az eddigi munkáit és ne féljünk becsöngetni az adott házba. Ha bármi hiba van, a tulajdonost kérni se kell majd és sorolja. Ha jó az épület a benne lakó szerint, akkor megkaptuk a létező legjobb referenciát.

Nem biztos, hogy az első cég lesz a jó, és árajánlatot a kivitelezésre amúgy is hasznos több helyről bekérni. Viszont ne csak az ár legyen a döntő szempont. A mostani építőipari visszaesés során rengeteg cég sodródott a tönk szélére, akik bármit megígérnek, csak övék legyen a munka. Hogy hogy fejezik be, azt ők se tudják az elején, de talán nem árulok el nagy titkot ha azt mondom, hogy ezt a végeredményt nem akarja majd látni, főleg benne élni nem akar majd. Az a cég, aki 180,000 Ft+áfa/m2 árnál kedvezőbbet mond egy hagyományos szerkezetű, átlagos igényszintű épületre az gyanús. Aki 220,000Ft+áfa árnál többet mond, az belőlünk akar meggazdagodni. Persze felső határ a csillagos ég, van olyan csempe, ahol 1 millió forint egy m2. Mi nem ezt az esetet vesszük átlagos igényszintnek. Ha megtaláltuk azt a kivitelezőt, aki fel fogja építeni a házunkat illetve, megszervezi a folyamatot, nincs más hátra, mint egy rakás szerződést megkötni.

 

Ajánlott kivitelezők Ajánlott műszaki ellenőrök

Tarr Edit

műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető, energetikai tanúsító díjmentes ajánlatkérés » bemutatkozás, referenciák

Kiss Tibor

szakági ép.gép. és vill. műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető díjmentes ajánlatkérés » bemutatkozás, referenciák
Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Nyaraló

  Ember által épített, lakóépületnél egyszerűbb, kisebb kialakítású, ideiglenes tartózkodási célt szolgáló építmény, melyet többnyire hétvégi, vagy szezonális, alkalmi kikapcsolódási, és pihenési célból használnak.

 • Szigetelő

  Az a szakmai képzettséggel rendelkező mester, aki a szigetelések készítését végzi el.

 • Tervező

  Az építőiparban a tervező az a szaktudással és engedéllyel rendelkező személy vagy csoport, aki elvégzi a mérnöki munkafolyamatokat, mely egy épület létrehozására, illetve korszerűsítésére vonatkozik.

Ajánlott hírek
 • Lesznek-e még idén új energetikai pályázatok?

  Az előzetes várakozások közepette, nyárra ígérték a lakossági energetikai pályázatok kiírását. A tavalyi évben, rendre a más energetikai pályázatokhoz hasonlóan, hamar elfogytak a keretek, így idén is érdemes gyorsan reagálni azoknak, akik támogatást szeretnének kapni.  

 • Építkezés megkezdésének bejelentése

  Április 19-től változott az építkezés megkezdésekor szükséges előzetes bejelentési kötelezettség. Akkor, ha van jogerős építési engedély, az építési tevékenység előtt bizonyos esetekben szükség van hatósági ügyintézésre. Április 19-e után azonban az előzetes bejelentést a jogszabály a megkezdés tudomásulvétele iránti kérelemként határozza meg. Ettől kezdve már nem étezik "utólagos bejelentés", így a hatóságok a kisebb építkezések megkezdéséről ez év eleje óta már nem is értesülnek.  

 • Pécs távfűtése 100 százalékban megújuló energiaforrásból

  A pécsi távfűtő hálózatra új energiaforrást csatlakoztattak, mely lágy biomassza tüzelésű egységből áll. Ezzel ezentúl zöld energia adja a város fűtési energiaszükségletének egy jelentős részét, mely a távfűtött lakásokba és a közintézményekbe jut el.  

 • Rekordszámban szűnnek meg a cégek Magyarországon

  Az idei év első félévében több mint 16100 céget töröltek a cégbíróságok, ami jó 500-al több mint az eddigi rekord, ami 2010 második félévében volt. Ehhez képest kevesebb cég alakul, így a működő vállalkozások száma folyamatosan csökken.  

 • Százezrek élnek lakhatási bizonytalanságban hazánkban

  A magyar lakosság lakhatási feltételei évről évre nehezedtek, derült ki a Habitat for Humanity Magyarország jelentéséből. Ennek fő okai a következőkben keresendők. 2012. évben a háztartások kiadásaik között a lakhatás finanszírozására a család jövedelmének 27%-át kellett fordítsák, ami nemcsak önmagában véve magas, de 1,5 % -kal több az 2011. évi adatokhoz képest.