Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Kézi földmunkás

A kézi földmunkás gépek nélkül, kézi erővel végzi a földkitermelést, visszatermelést, ellátja a tereprendezési és rakodási munkálatokat.

A kézi földmunkás eszközei

A kézi földmunkás szerszámai a lapát, az ásó, a csákány. Minden olyan talajmunkát ő végez el, amelyiket a környezet miatt vagy gazdasági megfontolásból nem lehet gépi erővel elvégezni. Több szakterület van az építkezés során, ahol kézi földmunkás közreműködésére van szükség, például az alapozásnál, a gépészeti munkálatoknál, közműépítésnél az árokásást végzik.

Kertépítés során gyakori probléma, hogy az adott területet lehetetlen a földmunkagépekkel megközelíteni, ezért ebben az esetben is kézi földmunkálatokra van szükség. Ilyen munkálatok lehetnek a tereprendezés, földhordás, vízelvezető csatornák nyomvonalának kiásása, talaj vízszintezése.

A kézi földmunkás leggyakoribb feladatai

A leggyakoribb árokásási feladatok a szennyvízcsatorna, az ivóvízcsatorna, a csapadékelvezető csatorna vagy árok kiásásakor adódnak. Ezenkívül a föld alatti kábelkötegek nyomvonalának kialakításához is árokásás szükséges, ami olykor az adott körülmények miatt kézi földmunkás munkálatait igényli. A megfelelő szakipari munkálatok elvégzése után az árkok, nyomvonalak tekintetében a földvisszatermelést szakértő felügyelete mellett szintén a kézi földmunkás végzi el.

Parkok és kertek földmunkáival kapcsolatban a kertész is alkalmazhat kézi földmunkás munkaerőt tereprendezéshez, kertrendezéshez, növények talajcseréjéhez, esetleg régi fagyökerek kiásásához.

Sok esetben a gépi földmunka elvégzése után is szükség van a kézi földmunkás kiegészítő munkálataira.

Ajánlott cikkek
 • Alumínium

  A természetben előforduló bauxitból vegyi eljárással készülő ezüstös színű könnyűfém.

 • Csatorna

  Épületeknél a víz és szennyvíz elvezetését szolgáló csőszerű építmény.

 • Dilatációs elem

  Információ a dilatációs elemről. Belső terek szilárd aljzatainak szükséges előírásszerű dilatációira, vagy technológiai megszakításai miatt kialakuló hézagokat biztosító elem.

 • Dilatációs profil

  Dilatációs hézagok áthidalásainak esztétikus eltakarását biztosító elem. Információ a dilatacióról.

 • Gépi földmunkás

  Gép erővel végzett föld kitermelési, rakodási és szállítási feladatok ellátása az építkezésen.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Külső homlokzati munkák

  Információ a családi házon végzendő külső homlokzati munkákról

 • Kútásó

  Kézi ásási technikával víznyerő vagy más építési célú kutakat készít.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Rekordszámban szűnnek meg a cégek Magyarországon

  Az idei év első félévében több mint 16100 céget töröltek a cégbíróságok, ami jó 500-al több mint az eddigi rekord, ami 2010 második félévében volt. Ehhez képest kevesebb cég alakul, így a működő vállalkozások száma folyamatosan csökken.  

 • Tervcafé 2013.01.30.

  A 2013-as év első Tervcaféjára került sor most szerdán. A helyszín a már jól ismert Aqua MART Bemutatóterem, ahol kellemes környezetben lehet beszélgetni a családi házunk terveiről. Meglepetésként az első 15 percben egy rövid bemutatót hallgathattunk meg a központi porszívókról. Elgondolkodtató téma, főleg azoknak, akik nem szeretik a zajt.