Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Készház

A készház könnyűszerkezetes épület, melynek elemeit gyártóhelyen, műhelyben, üzemcsarnokban állítják elő, majd a legyártott elemeket – falakat, tetőt, valamint a födémszerkezetet – az építkezés helyszínén szerelik össze. Mivel ez roppant rövid időt vesz igénybe, ezért a készházat gyorsháznak is nevezik.

A készház alapanyaga

A készház alapanyaga lehet acélszerkezet, fa, ragasztott fatartó, illetve agyagkavics szerkezet. Napjainkban olykor hallani lehet a téglából készült készház hirdetéseiről, ám ez képtelenség, tégla nem lehet az alapanyag.

Mivel az elemeket a helyszínen szerelik össze – szárazépítéssel –, ebből adódóan nincs szükség vizes technológiára, ami a fagyásveszélyt is kiküszöböli. A készház egyik legnagyobb előnye, hogy évszaktól, időjárástól független a folyamat. Az előre legyártott elemeknek köszönhetően az épület felépítése nagyon gyors folyamat, akár két hónap alatt beköltözhetővé válik egy készház.

A készház előnyei

A készház előnyei között meg kell említeni a helytakarékosságot. A falak sokkal keskenyebbek, mint téglaház esetén, ennek ellenére a szigetelési értékük magasabb. A keskenyebb falaknak köszönhetően sokkal több hasznos alapterület marad, ami egy átlagos méretű családi ház esetében egy plusz szobát is jelenthet.

Egy készház üzemeltetése jóval energiatakarékosabb a hatékony szigetelési érték miatt, ami a későbbiekben folyamatos megtakarítást jelent a tulajdonosoknak. A kivitelezés során az építési költségek viszont alacsonyabbak, mivel sokkal kevesebb emberi erőforrásra van szükség az építkezéshez, valamint rövidebb ideig tart a folyamat.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Fal

  Az épületek esetén kialakított, a vastagságához képest hosszúkás, magas, téglatest alakú térelválasztó szerkezet.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

 • Lábazat

  Információ a lábazatról. Az épület alsó, terepsík fölé nyúló falazattal összefüggésben kialakított szerkezeti része.

 • Pontalap

  Információ a pontalapról. Építmények alapozási célját szolgáló pontszerűen kialakított földben létesített alaptest.

 • Vagyonvédelem, biztonságtechnika

  Információ a családi házban alkalmazható biztonságtechnikai eljárásokról

 • Vakolat

  Oltott mészből és folyami homokból, - kevés cement hozzáadásával - kialakított keverék, habarcs (malter) felhasználásával készített többnyire sík felület.

Ajánlott hírek
 • A globális ingatlanpiac növekedése folytatódik

  Az ingatlan piacot az ingatlan befektetéseket illető nagyobb kockázatvállalási hajlam erősíti, melynek alapja a kedvezőbb hozamok elérésébe vetett bizalom növekedése.

 • Hogyan állt az építőipar idén nyáron?

  Szerényen, de tovább növekedtek az építőipari termelési adatok a nyári hónapok során. A júliusi termelés a kiigazítatlan adok szerint 1,9 % -al haladta meg a tavalyi mennyiséget. Jó hír hogy az épületek építése 3,4 %-al volt több, bár ez össz volumenben még mindig szerény változás.  

 • Hogyan változnak az épületenergetikai követelmények hazánkban?

  Tavasszal megszületett a kormány döntése, hogy ha nem is Nyugat-Európát, de legalább egy-egy környező országot sikerüljön utolérni az épületek energetikai jellemzői terén.  

 • ÉMI Tudásközpont Szentendrén

  2013. májusban avatták a Szentendrei Ipari Parkban az ÉMI új központját. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Építőipari Tudásközpontját 3/4 részben az Új Széchenyi terv és az Európai Unió PIME'S projekt keretében finanszírozták.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.