Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Kerttervezés

Egy szép kert a családi ház dísze és az év nagy részében szervesen kapcsolódik a lakáshoz, hiszen időnk nagy részét egy jól megtervezett családi házban a szabadban is tölthetjük, gondolok itt egy jó teraszra vagy medencére.

A kert tervezése nem csak a növények beültetését jelenti, hanem a kerti bútorok, kerti sütő és a közlekedési útvonalak, lépcsők, burkolatok megtervezését is. A kertet megtervezhetjük mi magunk is, de jobb, ha kertészre/kertészmérnökre bízzuk. Ő jobban ismeri a növényeket, hogy mit hova és milyen növénytársulásba eredményes telepíteni.

A kerttervezés szempontjai

A kerttervezés során a házban élők igényeit kell alapul venni, hiszen más igényei vannak egy nyugdíjasnak, mint egy kisgyermekes családnak, akik a kertben bulikat is szeretnének szervezni. A kerti partik, sütések helyét a terasztól kicsit távolabb alakítsuk ki, így a teraszon lehet étkezni úgy, hogy a füst nem zavar.

A gyerekek játékait a házhoz közelebb helyezzük el úgy, hogy a konyhából vagy a nappaliból rá lehessen látni, így mindig szemmel lehet tartani a gyerekeket.

A növénytelepítésnél érdemes rászánni egy kis időt és kikérni kertész tanácsát, mivel pl.: az örökzöldek közt is vannak olyan növények, amelyek nem feltétlenül zöldek. Így télen is egy színes kertünk lehet.

A kerttervezésnek még az előtt illik készen lennie, hogy az öntöző rendszert terveztetjük, hiszen így tudjuk majd, hogy a kertünk melyik részén milyen vízigénnyel kell számolni.

A kert gondozása

Az elkészült, növényekkel beültetett kertet gondozni is kell. Ennek a leggyakoribb formája a fűnyírás, amit ha lehet, ne vasárnap délelőtt 9 órára időzítsünk, mert így a szomszédok szeretni fognak. Kivéve, ha ők is ilyen időpontban teszik meg ezt, mert akkor ne maradjunk ki a versenyből. Az öntözést elvileg megoldja a tervezett öntöző rendszer, de a növények metszését már nem. Ehhez praktikus évente legalább egyszer kihívni a kertészt, aki elvégzi ezt helyettünk és esélyes, hogy jobban fogja nálunk csinálni. Arra figyeljünk, hogy a családi női tagjai ne legyenek egyedül otthon ilyenkor már számtalan filmben a kertészek nem csak a ház körül tevékenykednek :D.

Ajánlott kivitelezők Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Készház

  Üzemben előregyártott falakból és födémekből, helyszínen rövid szerelési idő alatt összeállított épület.

 • Kulcsrakész

  Beköltözhető műszaki állapotú épület, lakóház, mely rendelkezik a funkcionális használathoz szükséges feltételekkel.

Ajánlott hírek
 • Nyilvántartásba kerülnek a nemfizető vállalkozók

  2013 nyár óta – július 1-től - az OÉNY-ben azaz az Országos Építésügyi Nyilvántartásban közzéteszik a nem fizető vállalkozókat. Remélhetően az új rendelkezés a körbetartozás csökkenésével járhat.

 • Jó tudni – a munkaterület átadás átvétel szabályai

  A kivitelezés kezdetén a megrendelő, azaz a tulajdonos átadja a munkaterületet a vállalkozónak, melynek tényét az építési naplóban - E-naplóban is rögzítik. Ha ez nem megoldható, akkor a helyszínen felvett jegyzőkönyvet csatolni kell az E-naplóhoz. Ezen eljárás során megjelölik a munkaterületet, majd nyilatkoznak arról is, hogy alkalmas-e a munkavégzésre, és rögzítik az átadás-átvétel tényét.

 • Napelem park Kecskeméten, 12 év megtérülési idővel

  A Graboplast Zrt. telephelyén napelem parkot létesít az Alteo Energiszolgáltató Nyrt. projektcége. A tervek szerint a 243 kilowatt névleges teljesítményű beruházás 250 megawattóra termelését közvetlenül a Grabopalastnak értékesítik.

 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.