Szavazz!

Igénybe fogod-e venni a CSOK-ot?

Díjmentes ajánlatkérés

Partnerünk

GLBuilding

Építész.hu
Molnár Zoltán
Budapest Kőbányai út 45/a C ép. III/1 47.484215 19.115165
06 70/432-9666 http://www.haz.hu

Jelentkezem szakembernek!

 • Oldal nyomtatása
Haz.hu - építs okosan

Kerti objektumok

Egy kert lehet csak növényekkel is betelepített, de kár lenne pusztán itt befejezni a kert kialakítást. Számtalan lehetőség közül választhatunk, ha a komfortérzetünket növelni szeretnénk.

A kerti objektumok fogalomkörébe az alábbiak mindenképpen beletartoznak:

Bármilyen ülőalkalmatosság, asztalok, a kerítések széles választéka, a megvilágítás eszközei, szemetes edények, házi szökőkutak, pergolák, egyéb dísztárgyak, mint pl.: a szobrok. Nyilván a telepítendő kerti objektumok számát, méretég meghatározza maga a kert mérete és a mi igényeink is.

Alap, hogy ha van gyerek a háznál, akkor egy kis privát játszóteret építünk. Itt az életkori sajátosságokat kell figyelembe venni, egy kis rugós játék és egy babahinta már 1,5-2 éves kortól nagyszerű szórakozás lehet. Építhetünk egészen komoly kötélpályás játékokat is, alapvető azonban a biztonság. Bár visszaemlékezve a régi fém játékokra, hintákra és arra, hogy többen túléltük azok használatát jók lehetnek a házilag ácsolt szerkezetek is, azonban a piacon már kaphatók elérhető áru, bevizsgált kész játszótéri játékok is.

Egy kertbe a szabadtéri sütéshez kellő építmények is fontosak. Személy szerint egy kerti sütőt kötelezően előírnék minden családi házhoz :D. A kerti grillek választéka is igen széles, akár építhetünk is vagy készen vehetünk. Attól függ, hogy mekkorát építünk ez már építési engedély köteles vagy bejelentés köteles is lehet, erre figyelnünk kell.

Kerti tavat is áshatunk, erről egy külön cikk szól az oldalon. Egy kertben az árnyékolás, szabadtéri pihenés lehetősége is nagyon fontos, ezért javasolt pergolákat, egyéb árnyékoló szerkezeteket is telepíteni, ezzel a témával is egy külön cikkben foglalkozunk bővebben.

Bármilyen kerti objektumot is telepítünk a megfelelő megvilágításra is figyeljünk oda. Egy kert nagyon szép lehet nappal, de egy jól megtervezett világító rendszer igen ütős látványt ad sötétedés után. Sok olyan kertet látok, ahol a bulik idején is csak gyorsan kihúzott hosszabbítóról működik valami lámpa, ezt kellő előrelátással kerüljük el.

Ajánlott referenciák Ajánlott cikkek
 • Építés

  Épületek létrehozása célját szolgáló, az építmény fizikai megvalósítását jelentő munkafolyamat.

 • Épületgépészet

  Az épületet használó ember számára biztosítja a vízellátást, annak szennyvíz elvezetését, a fűtést, annak gáz energia ellátását, a levegő be és kivezetést.

 • Épületlakatos

  Fémekkel, főleg vassal dolgozó szakember, aki az épületen lévő vas anyagú épületszerkezeteket gyártja és beépíti.

 • Hidegburkoló

  Padlók és falak felületének, előre gyártott elemekből, helyszínen késztett burkolását kivitelező szakember.

 • Kapu

  Épületekhez, ingatlanokhoz tartozó külső főbejárat, főleg gépjárművek közlekedési céljára.

 • Kerítés

  Ingatlan, földterület határvonalán létesített áthaladást megakadályozó vonalas építmény.

 • Külső nyílászárók

  Információ az épület külső nyílászáróiról

 • Vagyonvédelem, biztonságtechnika

  Információ a családi házban alkalmazható biztonságtechnikai eljárásokról

Ajánlott hírek
 • Életveszélyes szén-monoxid érzékelők

  Megdöbbentő, de igaz, amit olvashattunk nemrég különféle hírforrásokban a piacon lévő szén-monoxid érzékelőkről. Az elmúlt évtized szén-monoxid-mérgezési baleseteiből tanulva egyre jobban terjednek azok a készülékek, melyek a veszélyes gázok jelenlétét jelzik, de mint a tapasztalatok  mutatják sokszor tévesen!    

 • Változott az építési termékek beépíthetőségének szabályozása

  Idén nyáron több a tervezést és kivitelezést érintő jogszabály módosult. Ezek között egyik fontos szabályozás szerint az építési kivitelezési dokumentáció által tartalmazott műszaki leírás tartalma is módosult.  

 • Építésügyi hatósági útmutató

  Júniusban megjelent az Építésügyi Hatósági Útmutató,  mely egy folyamatosan frissülő digitális kiadvány. Ennek megvásárlásával a használója az építésügyi eljárások és szankcionálási rendszerét év végéig folyamatosan aktualizálva, digitális formában kaphatja meg.  

 • Építési engedély szükséges a napelemek, napkollektorok felszereléséhez?

  A 2013. január 1-től hatályba lépett jogszabályok szerint a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelése építési engedélyezési eljáráshoz kötött. Ez a szabályozás nehezíti a beruházási és megtérülési okokból egyébként is lassan terjedő napenergia felhasználás ezen lehetőségének kihasználását.